• NA DANAŠNJI DAN JE UBIJEN PREDSEDNIK DŽON KENEDI

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     UBIJEN PREDSEDNIK SAD DŽON KENEDI   Predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi ubijen je na današnji dan 1963. godine. Tri godine pre nego što se našao na meti atentatora u Dalasu postao je najmlađi šef države u američkoj istoriji. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN JE UBIJEN PREDSEDNIK DŽON KENEDI

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

   

  UBIJEN PREDSEDNIK SAD DŽON KENEDI

   

  Predsednik SAD Džon Ficdžerald Kenedi ubijen je na današnji dan 1963. godine. Tri godine pre nego što se našao na meti atentatora u Dalasu postao je najmlađi šef države u američkoj istoriji. U Drugom svetskom ratu služio je u mornarici, potom je nakratko bio novinar.

   

  U Kongres je izabran 1947. a senator je postao 1952. Za predsednika je izabran u 43. godini života kao kandidat Demokratske stranke.

   

  Posle, kako izgleda, traljavo vođene istrage nije pouzdano utvrđeno ko je ubica. Kao atentator je zvanično označen Li Osvald, koji je pod sumnjivim okolnostima i sam ubijen dva dana kasnije u policijskoj stanici u Dalasu.

   

  Nedavno je predsednik SAD Donald Tramp dozvolio objavljivanje 2.800 dokumenata o ubistvu Kenedija, ali je istovremeno blokirao više stotina dokumenata vezanih za ubistvo, uvaživši apele iz CIA i FBI da ti dokumenti treba da ostanu tajni.

   

  ODRŽANA PRVA PREDSTAVA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

   

  Prva pozorišna predstava novoustanovljenog, nacionalnog teatra u Beogradu, održana je na današnji dan 1868. godine.

   

  U pitanju je komad „Ðurađ Branković“ Karla Obernjika. Pošto je zgrada pozorišta bila u izgradnji, predstava je održana u sali gostionice „Kod engleske kraljice“.

   

  ROĐEN ŠARL DE GOL

   

  Francuski državnik Šarl de Gol, rođen je na današnji dan 1890. godine. Bio je osnivač i prvi predsednik Pete republike, koji je kao vođa pokreta „Slobodna Francuska“ u Drugom svetskom ratu predvodio francuski otpor nacistima.

   

  Kad je maršal Filip Peten formirao marionetsku vladu otišao je u London, odakle je 18. juna 1940. pozvao Francuze na borbu protiv okupatora. Posle rata rukovodio je privremenom vladom, a od 1947. do 1953. bio je predsednik Francuske. Posle „alžirskog puča“ 1958. postao je predsednik vlade, a 1959. predsednik Pete republike.

   

  Ojačao je izvršnu vlast i prerogative šefa države. Okončao je rat u Alžiru napuštanjem te teritorije i uopšte raspuštanjem francuskog kolonijalnog carstva. Politički se često razilazio sa saveznicima u NATO, posebno sa SAD, u težnji da povrati uticaj Francuske u Evropi. Pošto nije dobio većinu na referendumu o regionalizaciji zemlje i ukidanju senata, 1969. se povukao s položaja.

   

  UMRO ATLETIČAR EMIL ZATOPEK

   

  Češki sportista Emil Zatopek, umro je na današnji dan 2000. godine. Zatopek je bio jedini atletičar koji je osvojio tri zlatne medalje u trkama na duge staze na jednim Olimpijskim igrama.

   

  Prvo olimpijsko zlato osvojio je u Londonu 1948. a tri zlatne medalje u Helsinkiju 1952. – u trkama na 5.000 i 10.000 metara i u maratonu.

   

  UMRO MORIS BEŽAR, ZNAMENITI KOREOGRAF

   

  Moris Bežar, znameniti francuski koreograf umro je 2007. godine. Karijeru baletskog igrača počeo je s 14 godina, u pariskoj „Operi“.

   

  Prvi balet je postavio 1951. godine u Stokholmu, a 1961. u Belgiji kreira koreografiju za „Bolero“ Morisa Ravela, koja će postati jedna od najčuvenijih baletskih kreacija 20. veka. Autor je više od 250 baletskih predstava.

   

  Bežar je umnogome doprineo razvoju savremenog baleta i jedan je od simbola savremene koreografije. Među njegovim čuvenim koreografijama su i „Buđenje proleća“, „Romeo i Julija“, „Nižinski“, „Petruška“, „Zaratustra“.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo