• NA DANAŠNJI DAN JE ROĐENA OVA FILMSKA DIVA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     ROĐENA GLUMICA I PRINCEZA GREJS KELI   Filmska glumica Grejs Keli, kasnije princeza Grejs od Monaka, rođena je na današnji dan 1929. godine. Bila je simbol savršene lepote i elegancije. Njen omiljeni reditelj Alfred Hičkok opisao je glumicu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN JE ROĐENA OVA FILMSKA DIVA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

   

  ROĐENA GLUMICA I PRINCEZA GREJS KELI

   

  Filmska glumica Grejs Keli, kasnije princeza Grejs od Monaka, rođena je na današnji dan 1929. godine. Bila je simbol savršene lepote i elegancije. Njen omiljeni reditelj Alfred Hičkok opisao je glumicu i princezu u jednoj rečenici: „Grejs? To je vatra ispod leda“.

   

  Film „Mogambo“ doneo joj je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu, kao i prvu nominaciju za Oskara. Oskara za najbolju glavnu glumicu osvojila je 1955. za ulogu u drami „Provincijalka“.

   

  Grejs Keli je snimila i Hičkokove filmove „Nazovi M radi ubistva“, „Prozor u dvorište“ i „Drž’te lopova“. Poslednju ulogu ostvarila je u filmu „Visoko društvo“ 1956. godine.

   

  Te godine se udala za Renijea III, princa od Monaka, sa kojim je rodila troje dece Karolinu, Alberta i Stefani.

   

  Poginula je 1982. godine u saobraćajnoj nesreći kada je automobilom sletela s puta.

   

  ROĐENA NAĐA KOMANEČI, PRVA GIMNASTIČARKA KOJA JE DOBILA OCENU 10

   

  Godine 1961. rođena je Nađa Komaneči, rumunska gimnastičarka, koja je za vežbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu, prva u istoriji gimnastike, dobila maksimalnu ocenu 10. Ona je takav standard kasnije ponovila u još šest vežbi.

   

  Na tim Igrama je osvojila ukupno pet medalja, od toga zlato u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju i bronzu u vežbi u parteru.

   

  Tokom Olimpijskih igara korišćen je semafor koji uopšte nije mogao da prikaže desetku. Kada je Nađa dobila 10,0 ta ocena je na semaforu bila prikazana kao 1.0. Publika je negodovala, a mlada četrnaestogodišnjakinja je bila zbunjena, jer je u tom trenutku pomislila da je dobila ocenu 1, a ne 10 i bila je razočarana. Zbog nje je u Montrealu bilo teže doći do ulaznica za gimnastiku nego za košarkaške utakmice.

   

  Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u istoriji.

   

  ROĐEN ČUVENI SRPSKI ARHITEKTA ANDRA STEVANOVIĆ

   

  Na današnji dan 1859. godine rođen je srpski arhitekta Andra Stevanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta. Projektovao je više značajnih građevina, među kojima zgrade Narodnog muzeja i Akademije nauka u Beogradu.

   

  Bio je među prvih osam redovnih profesora Univerziteta u Beogradu 1905. godine koji su birali ceo ostali nastavni kadar. Time je postigao svoj životni ideal, kome je ostao veran do kraja života. Odbio je mnoge unosnije položaje u državnom aparatu i izabrao rad sa studentima. Tokom života nije mnogo ni pisao ni projektovao, već je većinu energije uložio u fakultetski rad i obrazovanje. Bio je dobar stručnjak i dobar govornik. Podržavao je volju studenata za poziv koji su odabrali.

   

  Osim pedagogijom, bavio se projektovanjem i proučavanjem starih crkvenih spomenika. Izabran je za člana Srpske kraljevske akademije 1910. godine i dugo je bio sekretar njenog Umetničkog odeljenja. Kad je otišao u penziju, dodeljena mu je titula počasnog doktora nauka Beogradskog univerziteta.

   

  ROĐEN RUSKI KOMPOZITOR ALEKSANDAR BORODIN

   

  Ruski kompozitor i hemičar Aleksandar Porfirijevič Borodin, jedan od „Velike petorice“, rođen je 1833. godine. Njegovo delo značajno je doprinelo razvoju ruske simfonijske i kamerne muzike.

   

  Na svom životnom delu, operi „Knez Igor“ radio je 18 godina, a dovršili su ga Rimski-Korsakov i Glazunov, stvorivši remek-delo ruske romantične opere. Autor je i značajnih radova iz hemije i biohemije.

   

  UMRLA ŠPANSKA REVOLUCIONARKA DOLORES IBARURI

   

  Na današnji dan 1989. godine umrla je španska revolucionarka Dolores Ibaruri, legendarna La Pasionarija, predsednica Komunističke partije Španije, na čijem je čelu bila od 1960. godine.

   

  Pripisane su joj reči „No pasaran“ („Neće proći“), parola pod kojom su republikanci u Španskom građanskom ratu branili Madrid od fašista. Njeni govori protiv fašizma imali su veliki efekat, naročito među ženama.

   

  Posle pada Republike provela je 38 godina u inostranstvu, najviše u SSSR. Vratila se u Španiju 1977. i postala član parlamenta.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo