• NA DANAŠNJI DAN JE POČELA JEDNA PRESUDNA BITKA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan u prošlosti.     POČELA KUMANOVSKA BITKA   Kumanovska bitka u kojoj je Prva srpska armija pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića tokom dvodnevnih borbi potpuno potukla tursku Vardarsku armiju Zeki paše, zadavši presudan udarac Turcima u Prvom balkanskom ratu, počela […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN JE POČELA JEDNA PRESUDNA BITKA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan u prošlosti.

   

   

  POČELA KUMANOVSKA BITKA

   

  Kumanovska bitka u kojoj je Prva srpska armija pod komandom regenta Aleksandra Karađorđevića tokom dvodnevnih borbi potpuno potukla tursku Vardarsku armiju Zeki paše, zadavši presudan udarac Turcima u Prvom balkanskom ratu, počela je na današnji dan 1912. godine.

   

  Srpska Prva armija nastupajući put Ovčijeg polja zadržala se na položajima severno od Kumanova, očekujući dolazak Treće srpske armije sa Kosova, dok se turska Vardarska armija zaputila prema Kumanovskoj kotlini. Došlo je do iznenadnog sudara, koji se završio odlučnom srpskom pobedom, a Turci su se povukli u neredu. Najžešći udar izdržala je Dunavska divizija prvog poziva pukovnika Miloša Božanovića, koja je imala i najteže gubitke, ali i odlučujuću ulogu.

   

  Trijumf je silno uzdigao moral srpske vojske i naroda i bio je podloga kasnijih pobeda u Prvom i Drugom balkanskom i u Prvom svetskom ratu.

   

  ROĐEN DIMITRIJE DAVIDOVIĆ, „OTAC SRPSKOG NOVINARSTVA“

   

  Na današnji dan 1789. godine rođen je srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, otac srpskog novinarstva. Napustio je studije medicine započete u Pešti i Beču i posvetio se novinarstvu. U Beču je 1813. pokrenuo „Novine serbske“ u kojima je bio glavni autor. U Kneževinu Srbiju preselio se 1821. Do 1829. bio je sekretar knjaza Miloša Obrenovića. Pokrenuo je prve dnevne novine u tadašnjoj Kneževini Srbiji „Novine srbske“ 1834. u Kragujevcu.

   

  Izvesno vreme bio je i ministar unutrašnjih poslova i prosvete, kao i diplomata. Po uzoru na francuski i belgijski ustav izradio je ustav za Srbiju, nazvan kasnije „Sretenjski“ (neobično liberalan za tadašnje prilike u Evropi), usvojen u februaru 1835. godine. Pod pritiskom velikih sila, Austrije, Turske i Rusije, ustav je suspendovan. Knjaz ga je povukao već u martu 1835. a Davidović je pao u nemilost.

   

  Bavio se i publicistikom i prevođenjem. Sahranjen je u Smederevu gde je i umro 1838. godine. Dela koja je ostavio iza sebe između ostalih su „Istorija naroda srbskog“, „Ðejanija k istoriji srbskoga naroda“ i „Opisanije Žiče“.

   

  BRUT IZVRŠIO SAMOUBISTVO

   

  Rimski zvaničnik Marko Junije Brut, jedan od vođa zavere u kojoj je 44. pre nove ere ubijen Gaj Julije Cezar, izvršio je samoubistvo 23. oktobra 42. godine pre nove ere.

   

  Brut se ubio posle poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa nanele snage predvođene članovima Drugog trijumvirata Markom Antonijem i Cezarovim posinkom Oktavijanom Avgustom.

   

  Cezarove čuvene reči „Zar i ti, sine Brute“, koje je izgovorio neposredno pre smrti, bile su upućene upravo Brutu, iako praktično nisu bili ni u kakvom srodstvu.

   

  U VRŠCU ROĐEN JAŠA TOMIĆ

   

  Veliki srpski novinar, političar i pisac rođen je 23. oktobra 1856, a preminuo 1922. godine.

   

  Školovao se u rodnom Vršcu, Temišvaru i Kečkemetu. Studirao je u Beču i Pragu, medicinu i književnost. Politička borba odvukla ga je od zvršetka studija. Osnivač je grupe tzv. „Vršačkih socijalista“. Bio je urednik „Zastave“ i Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci (od 1891. Radikalna stranka). Na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 25. 11. 1918. odlučno je uticao na prisajedinjenje Vojvodine (tada Bačka, Banat i Baranja) Kraljevini Srbiji.

   

  Dela: „Književna zrnca“, „Pesme“, „Nazareni“, „Slike i pripovetke“, Dositej Obradović“, „Lepa književnost i umetnost“.

   

  ČEČENSKI TERORISTI UPALI U MOSKOVSKO POZORIŠTE „DUBRAVKA“

   

  Držali su oko 800 talaca tri dana u zatočeništvu, zahtevajući povlačenje ruskih snaga iz Čečenije.

   

  Prilikom operacije ruskih specijalaca u pozorištu poginulo je 37 otmičara i 67 talaca, dok je njih 750 oslobođeno.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo