• NA DANAŠNJI DAN JE KINA POSLALA ČOVEKA U SVEMIR

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     ROĐEN MILORAD PAVIĆ   Na današnji dan 1929. godine rođen je Milorad Pavić, srpski književnik i naučnik, akademik i član niza međunarodnih naučnih i literarnih asocijacija. Bio je stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, profesor […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN JE KINA POSLALA ČOVEKA U SVEMIR

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Foto: Pixabay

   

  ROĐEN MILORAD PAVIĆ

   

  Na današnji dan 1929. godine rođen je Milorad Pavić, srpski književnik i naučnik, akademik i član niza međunarodnih naučnih i literarnih asocijacija. Bio je stručnjak za barok i simbolizam, prevodilac Puškina i Bajrona, profesor univerziteta i član Srpske akademije nauka i umetnosti od 1991. godine.

   

  Pavićeva dela imaju preko 80 prevoda u zasebnim knjigama na različitim jezicima širom sveta. Od strane stručnjaka iz Evrope, SAD-a i Brazila, Milorad Pavić je nominovan za Nobelovu nagradu za književnost.

   

  Njegov „Hazarski rečnik“ doneo mu je globalnu popularnost. Bio je profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i Beogradu, s osnovnim interesovanjima vezanim za istoriju kulture Srba, posebno za srpsku književnost baroka, klasicizma i predromantizma.

   

  I pored velikog značaja njegovih naučnih radova postao je poznat zahvaljujući poznim književnim radovima. Prevođen je širom sveta, na više od 30 jezika.

   

  Preminuo je 30. novembra 2009. godine.

   

  PREMINUO SRPSKI PISAC DANILO KIŠ

   

  Srpski pisac Danilo Kiš preminuo je 1989. godine. Diplomirao je književnost u Beogradu, kao student generacije na Filozofskom fakultetu. Već prvi njegovi romani „Psalm“ i „Mansarda“ vinuli su ga u sam vrh srpske i evropske književnosti, a njegova slava i popularnost samo su rasli objavljivanjem „Peščanika“, „Grobnice za Borisa Davidoviča“, kao i pripovedaka „Rani jadi“, „Enciklopedije mrtvih“…

   

  Bio je dramaturg pozorišta „Atelje 212“ i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu. Dobitnik je najpoznatijih domaćih nagrada i priznanja, kao i prestižnih nagrada u inostranstvu.

   

  Umro je na današnji dan 1989. godine, a sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

   

  UVEDEN GREGORIJANSKI KALENDAR

   

  U Španiji, Portugalu i papskoj državi u Italiji 1582. godine počela je primena kalendara pape Grgura XIII. Prema savetu astronoma, papa je reformisao Julijanski kalendar, zasnovan na Sunčevoj godini od 365 dana i šest sati, u kojem je godina duža od Sunčeve 11 minuta i 14 sekundi i svakih 128 godina pojavljivao se dan „viška“.

   

  Ta razlika je uklonjena tako što je posle četvrtka 4. oktobra 1582. naredni dan računat kao petak 15. oktobar. Godina Gregorijanskog kalendara ipak je duža od prirodne 12 sekundi, ali će ceo dan razlike biti dostignut tek posle 3.320 godina.

   

  STRELJANA ŠPIJUNKA MATA HARI

   

  U šumi Vensen, nadomak Pariza, 1917. godine streljana je Mata Hari, najpoznatija žena špijun u Prvom svetskom ratu. Profesionalna plesačica, specijalizovana za egzotične plesove iz Indije i sa Jave, koja je važila za najlepšu ženu sveta svog vremena, osuđena je na smrt zbog špijunaže u korist Nemačke.

   

  Rođena kao Margareta Zele, Mata Hari stigla je u Pariz sa 27 godina, u novembra 1903. godine. Počela je da pleše u privatnim salonima pod imenom Ledi Mej Leod, dok se nije proslavila pod pseudonimom Mata Hari (Sunce, na malajskom) izvodeći „indijske plesove“.

   

  Zbog svog rastrošnog stila života, pristala da joj nemački diplomata podmiri dugove u zamenu da špijunira za Nemačku. Tako je postala agent H 21. Uhapšena je 13. januara u sobi hotela „L’Elysee-Palace“ i smeštena u zatvor Sen Lazar. Ratni savet osudio ju je 24. jula na smrt.

   

  KINA POSLALA ČOVEKA U SVEMIR

   

  Kina je 2003. godine uspešno lansirala prvi kosmički brod s ljudskom posadom i tako postala treća zemlja koja je poslala čoveka u svemir, 42 godine posle istorijskog leta Jurija Gagarina.

   

  U orbitu oko Zemlje s kosmodroma Ðinguan u pustinji Gobi lansiran je brod „Šendžou – 5“ s astronautom Jangom Liveijem (38).

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo