• MNOGI UČENICI BI DA UPIŠU SREDNJU POLJOPRIVREDNU ŠKOLU

  ZRENJANIN – Očekuje se da će i naredne, 2017/2018. školske godine interesovanje đaka za upis u Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu, u poslednje vreme jednu od najpopularnijih obrazovnih ustanova u ovom delu Banata, biti ogromno.     U planu je da se do 12. jula, do kada je upis, popuni pet smerova, i to poljoprivredni […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  MNOGI UČENICI BI DA UPIŠU SREDNJU POLJOPRIVREDNU ŠKOLU

  ZRENJANIN – Očekuje se da će i naredne, 2017/2018. školske godine interesovanje đaka za upis u Srednju poljoprivrednu školu u Zrenjaninu, u poslednje vreme jednu od najpopularnijih obrazovnih ustanova u ovom delu Banata, biti ogromno.

   

  Direktorka škole Milica Damjanović Tomin i njena zamenica Sandra Stijepić

   

  U planu je da se do 12. jula, do kada je upis, popuni pet smerova, i to poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, tehničar za hortikulturu, cvećar – vrtlar i rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike, što je za jedan smer više u odnosu na prethodnu školsku godinu. Dakle, očekuje se da u prvi razred pođe 150 učenika.

   

  – Već je oformljen tim za promociju škole koji će, kao i ranijih godina, obići seoske, ali i gradske osnovne škole u Banatu, sa ciljem da učenicima predstavi Srednju poljoprivrednu školu i približi im njihovo buduće zanimanje, ukoliko se odluče da pohađaju nastavu kod nas. Iako su nam posebno interesantna deca iz seoskih sredina, prošle godine smo imali i dosta učenika iz samog grada – kaže za portal zrenjaninski.com direktorka Srednje poljoprivredne škole u Zrenjaninu Milica Damjanović Tomin.

   

  Zamenica direktora Sandra Stijepić dodaje da je škola, u okviru praktične nastave, ove godine u svom rasadniku proizvela veliki broj cvetnih vrsta i da će one biti poklonjene svakoj obrazovnoj ustanovi koju, u okviru najavljene promocije, obiđu nastavnici Srednje poljoprivredne škole. Ovo cveće, koje su proizveli đaci, u saradnji sa njihovim nastavnicima, ulepšaće dvorišta drugih gradskih i seoskih škola.

   

  Srednja poljoprivredna škola, inače, ima oko 475 učenika i prošle godine su upisana sva odeljenja sa po trideset đaka, što je maksimalan broj. Ostalo je dosta svršenih osnovaca koji nisu uspeli da se upišu u ovu školu, a kojima je to bila želja. Objašnjavajući šta je dovelo do ovako velike popularnosti Srednje poljoprivredne škole, direktorka Milica Damjanović Tomin navodi nekoliko razloga.

   

  – Stručna praksa, kojoj posvećujemo posebnu pažnju, izvodi se na veoma zavidnom nivou, imamo stručan kadar, savremenu mehanizaciju koju smo obnovili, a ujedno smo jedina škola koja nema angažovano obezbeđenje. Kod nas nema vršnjačkog nasilja i od 1. septembra do danas nije zabeležen ni jedan incident u školi – ističe Damjanović Tomin.

   

  Sandra Stijepić napominje da đaci Srednje poljoprivredne škole, po završetku školovanja, ne moraju da traže posao, jer im je on uglavnom obezbeđen u njihovim poljoprivrednim domaćinstvima.

   

  – Prednost naše škole je što obrazuje đake koji ne odlaze iz Srbije, već ostaju na svojim imanjima, kao uspešni vlasnici poljoprivrednih gazdinstava. Karakteristično za naše učenike, a to su nam često i oni sami govorili, jeste da ujutru ustanu, obave poljoprivredne poslove kod kuće, zatim dođu u školu, i po povratku kući nastave da rade. Sa njima je veoma lako raditi praktičnu nastavu – naglašava Stijepić.

   

  Specifično za ovu obrazovnu ustanovu je i to što, pošto delom ostvaruje sopstvene prihode, svim svojim đacima plaća matursko veče, za razliku od drugih škola u kojima to čine sami učenici, odnosno njihovi roditelji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo