• MALOLETNICE U ZRENJANINU SVE ČEŠĆE OSTAJU TRUDNE!

  ZRENJANIN – Kada je sredinom decembra došla u posetu Zrenjaninu, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je, osim na veoma lošu demografsku sliku koju ima ovaj grad, ukazala na još jedan problem, a to je veliki broj maloletničkih trudnoća.     – U Zrenjaninu je samo prošle godine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  MALOLETNICE U ZRENJANINU SVE ČEŠĆE OSTAJU TRUDNE!

  ZRENJANIN – Kada je sredinom decembra došla u posetu Zrenjaninu, ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je, osim na veoma lošu demografsku sliku koju ima ovaj grad, ukazala na još jedan problem, a to je veliki broj maloletničkih trudnoća.

   

  maloletnice

   

  – U Zrenjaninu je samo prošle godine bila 21 porodilja mlađa od 18 godina, što znači da naša znanja o reproduktivnom znanju nisu velika, da postoje i dalje tabu teme i da smo negde zakazali. Na tome u narednom period moramo mnogo više raditi – naglasila je Đukić Dejanović.

   

  Ovim povodom oglasio se i zrenjaninski Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“, potvrđujući informaciju koju je medijima saopštila ministarka. Iz ove zdravstvene ustanove su saopštili i da je u Zrenjaninu prisutan negativnan prirodni priraštaj, jer je broj novorođenih oko osam na 1.000 stanovnika, a broj umrlih oko 12 na 1.000 stanovnika.

   

  – Devojčice danas, za razliku od njihovih ženskih predaka, ranije ulaze u pubertet, uglavnom oko 9 – 10 godine života, zbog bolje ishrane i uopšte boljih uslova života. Prva menstruacija nastaje oko 11 – 12 godine i prvi menstrualni ciklusi su uglavnom anovulatorni. Oko 13 – 14 godine mensturalni ciklusi postaju redovni, praćeni su redovnim ovulacijama i u slučaju ranog nezaštićenog seksualnog odnosa devojčice vrlo lako mogu da zatrudne – objašnjava načelnik Službe za zaštitu žene Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ dr Dragan Ilić, i napominje da to nikako ne znači da je devojčica spremna za trudnoću i porođaj.

   

  Kompletno sazrevanje hormonskog, koštano – zglobnog sistema, naročito karlice, unutrašnjih i spoljašnjih polnih organa devojčice, kao i emocionalna i psihološka zrelost završava se u proseku tek oko 18-19 godine života, naglašava Ilić. Po njegovim rečima, maloletnička trudnoća spada u visokorizične i predstavlja veliki psihofizički stres za nezreli organizam. Problem za prekid takvih trudnoća je i to što se one uglavnom kasno dijagnostikuju, od 10-14 nedelje gestacije, kada je rizik od prekida i komplikacija veliki.

   

  – Maloletnice koje se odluče da zadrže trudnoću, oko 60 odsto njih je u maloletničkoj bračnoj i vanbračnoj zajednici, i uglavnom su loše socio-ekonomske situacije što predstavlja dodatni socijalni problem – napominje Ilić.

   

  Dr Dragan Ilić

   

  Postavlja se logično pitanje šta je uzrok takvoj pojavi? Glavni razlog verovatno leži u lošoj informisanosti adolescenata o reproduktivnom zdravlju i prevenciji seksualno transmisivnih bolesti.

   

  – Adolescenti su izloženi ogromnom nekritičnom pritisku od strane medija, interneta, društvenih mreža, TV – a, novina u kojima se sve više neguje kult fizičke lepote i seksualnosti, ali se vrlo malo pažnje posvećuje prevenciji i očuvanju reproduktivnog zdravlja. Potrebno je organizovati savetovališta za mlade pri domovima zdravlja, koje postoji  Domu zdravlja Zrenjanin, kao i pedijatrijska savetovanja, kao i posete ginekologu pre prvog stupanja u seksualni odnos, kako bi adolescentkinje neposredno od stručnih lica dobile sve neophodne informacije o mogućim načinima kontracepcije, kao i prevenciji seksulano transmisivnih bolesti – zaključuje Ilić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo