• IMAMO RAZNE PTICE, ALI NEMAMO TURISTE KOJI IH POSMATRAJU

  ZRENJANIN – Iako je glavna sezona posmatranja ptica završena, za zaljubljenike ipak nešto preostane. Baza pticama koje nisu odletele na jug ovih dana postaje Tisa. – Kad počnu da se lede bare i manje vodene površine, Tisa je za ptice prirodno hranilište i one se sele na reku – kaže za portal zrenjaninski.com Stevo Čorokalo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  IMAMO RAZNE PTICE, ALI NEMAMO TURISTE KOJI IH POSMATRAJU

  ZRENJANIN – Iako je glavna sezona posmatranja ptica završena, za zaljubljenike ipak nešto preostane. Baza pticama koje nisu odletele na jug ovih dana postaje Tisa.

  posmatranje-ptice

  – Kad počnu da se lede bare i manje vodene površine, Tisa je za ptice prirodno hranilište i one se sele na reku – kaže za portal zrenjaninski.com Stevo Čorokalo iz „Rezervata prirode“. – Već su polako počeli da pristižu kormorani, a biće i drugih.

  U „Rezervatima prirode“ kažu da ove godine nisu imali turiste – posmatrače ptica. Nemaju ni logistiku, ali planiraju da je uspostave.

  – Planiramo da napravimo objekte sa kojih se ptice mogu posmatrati. I , naravno, hranilišta, pre svega za orla belorepana, kako bismo ga spasli od trovanja – ističe Čorokalo.

  Ni na „Carskoj bari“ turista posmatrača ptica, koji u nekim zemljama i prednjače po broju u odnosu na druge, ove godine nije bilo.

  – Kod nas ima šta da se vidi, ali mi nismo u situaciji da za taj vid turizma radimo neki agresivniji marketing – kaže Milivoj Putić iz Ribarskog gazdinstva „Ečka“ koje upravlja i „Carskom barom“.

  – Da nas reklamira mora država, odnosno Turistička organizacije Srbije, i to na sajmovima u inostranstvu, ali to je do sada dosta slabo išlo – napominje Putić.

  A da ima šta da se vidi i da je naše područje bogato ptičjim vrstama, retko ko ne zna. Ove godine, uglavnom za Novobečejce, atrakcija su bili sivi ždralovi.

  Naime, najznačajnija slatina „Slano Kopovo“ poznata je po ogromnim jatima sivih ždralova, kojima je ovo jedno od najznačajnijih odmorišta u toku prolećne i jesenje migracije. Za vreme jesenje seobe nije neobično videti po pet – šest hiljada ovih ptica kako sleću u plitko, slano jezero na noćni odmor.

  Park pored Banje Rusande u Melencima, gnezdilište je najveće kolonije sova ušara. Ovde se od početka maja do kraja juna gnezdi i mala ušara, Vetruška, kao i veći broj gačaca. U rano proleće mogu se posmatrati i atraktivne belovrate šarene muharice.

  „Carska bara“ jedno je od najpoznatijih vodenih staništa kako u Vojvodini, tako i u Srbiji. Ako se vozite brodićem ili čamcem možete videti sivu čaplju, malu belu čaplju, mrku čaplju, gaka, žutu čaplju… Carska bara je i idealno mesto za posmatranje retkog malog kormorana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]