• HIT PRIČA: Vratio se dabar posle jednog veka!

  Ritovi donjeg Potisja dobili nove stanare

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – U Specijalnom rezervatu „Ritovi donjeg Potisja“ posle sto godina ponovo su se pojavili dabrovi, ekskluzivno saznaje portal „Zrenjaninski“!

  01_28_ldn_beaver_sm_am

  Prema tragovima koje ostavlja ova, u našim krajevim retka životinja, zasada je sigurno da u ovom području živi jedna porodica, a sasvim je moguće da ih ima i dve.

  Osim dabrova, u donjem Potisju od retkih i zaštićenih vrsta sisara, živi i vidra. I vidre žive u parovima i prema poslednjem monitoringu u donjem Potisju ima između pet i deset parova vidri. Tu su i divlje mačke, kune zlatice i bjelice, sve retke i zaštićene vrste.

  Nebom lete orlovi belorepani, vrlo retke ptice, a u vodi, osim uobičajenih vrsta riba, pliva i zlatni karaš izuzetno retka vrsta, skoro iščezla iz naših zagađenih voda.

  Specijalni rezervat prirode „Ritovi donjeg Potisja“ obuhvata deo Tise od 18 do 56 kilometra. Na ovom delu Tise nalaze se najbogatija plodišta, sa banatske strane to su Ros Pišta, Komonj i Jegmeč. A na ovaj specijalni rezervat naslanjaju se svi ostali, Titelski breg, Jegrička, Carska bara.

  Najveći problem za floru i faunu ovog zaštićenog produčja predstavljaju veliki zagađivači kao što su Šećerana u Senti i Lepenka iz Novog Kneževca. Rečni alasi kojih još ima na ovom području tvrde da je, kad je u toku kampanje šećerne repe, Tisa puna otpada, pa oni u mrežama umesto ribe vade melasu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo