• DRUŠTVO SLOVENACA „PLANIKA“ PROSLAVILO 15. ROĐENDAN

  ZRENJANIN – Društvo Slovenaca „Planika“ iz Zrenjanina je obeležilo 15 godina postojanja i rada, a proslavu ovog vrednog jubileja su uveličali ambasador Slovenije Vladimir Gasparič, konzul Miha Vilar, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbič i drugi. – Za očuvanje nacionalnog identiteta veoma je važno da se družite, da ste aktivni, da imate odbore, prekrasan […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DRUŠTVO SLOVENACA „PLANIKA“ PROSLAVILO 15. ROĐENDAN

  ZRENJANIN – Društvo Slovenaca „Planika“ iz Zrenjanina je obeležilo 15 godina postojanja i rada, a proslavu ovog vrednog jubileja su uveličali ambasador Slovenije Vladimir Gasparič, konzul Miha Vilar, predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbič i drugi.

  drustvo-slovenaca-planika

  – Za očuvanje nacionalnog identiteta veoma je važno da se družite, da ste aktivni, da imate odbore, prekrasan hor… Posebno je značajno što imate školu slovenačkog jezika i što vaša deca uče taj jezik i neguju slovenačku kulturu. Jezik i kultura su najbitniji za očuvanje nacionalnog identiteta – poručio je ambasador Gasparič.

  Pre 15 godina sastali su se osnivači društva, njih jedanaestoro: Dušanka Kojičić, Branislav Milin, Štefica Ljubin, Bojan Grahek, Hermina Vojnović, Milan Vujackov, Karolj Sarvaić, Marija Rogelj, Marija Benak, Ivan Vencelj i Martina Drča. Oni su u tom trenutku prepoznali značaj slovenačke nacionalne manjine u Zrenjaninu.

  Od osnivanja, Društvo su predvodili Ivan Vencelj, Hermina Vojinović, Dušanka Kojičić, Milin Branislav, Martina Drča i Rudolf Tot. Društvo je u međuvremenu raslo i sada ima oko 350 članova. Članovi su veoma aktivni. Planika ima Odbor za kulturu, Odbor za informisanje, Odbor za medije, Odbor za sport, planinarstvo i rekreaciju, Odbor za socijalna pitanja i brigu o članovima, školu slovenačkog jezika i hor.

  – Znate, u fizici postoji termin „Efekat leptira“, koji opisuje kako i male varijacije mogu uticati na svet. Kao mahanje krila leptira, tako su i Slovenci, koji su došli na ova područja, uticali na kulturu Zrenjanina, čineći je još bogatijom sa svojom kulturom, koju su međusobno razmenjivali sa drugim kulturama – rekao je predsednik Društva Slovenaca „Planika“ Rudolf Tot.

  Gosti su na svečanosti imali priliku da vide slike poznatih Slovenaca, a prikazan je i kratak film o kompozitoru Zlatanu Vaudi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo