• Dom zdravlja raspolaže vakcinom Pneumovax 23, a evo kome se ona preporučuje

  Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ iz Zrenjanina saopštio je da raspolaže vakcinom Pneumovax 23, protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.   Pneumokokna bolest obuhvata neinvazivne bolesti (zapaljenje srednjeg uha, sinusa, gornjih respiratornih puteva, pneumonija bez bakterijemije) i invazivne pneumokokne bolesti (IPB), koje se manifestuju kao meningitis, septikemija, pneumonija udružena sa bakterijemijom i bakterijemija bez poznatog mesta […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Dom zdravlja raspolaže vakcinom Pneumovax 23, a evo kome se ona preporučuje

  Dom zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ iz Zrenjanina saopštio je da raspolaže vakcinom Pneumovax 23, protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.

   

  Pneumokokna bolest obuhvata neinvazivne bolesti (zapaljenje srednjeg uha, sinusa, gornjih respiratornih puteva, pneumonija bez bakterijemije) i invazivne pneumokokne bolesti (IPB), koje se manifestuju kao meningitis, septikemija, pneumonija udružena sa bakterijemijom i bakterijemija bez poznatog mesta infekcije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Gala donatorska večera: Prikupljeno 1,4 miliona dinara za decu obolelu od raka

   

  Inače, moguće su ozbiljne posledice nakon preležane IPB. U najvećem riziku od obolevanja su nevakcinisana deca uzrasta do pet godina, potom imunokompromitovane osobe i starija lica.

   

  Uzročnik se prenosi direktnim putem, kapljicama ili kontaktom sa respiratornim sekretom obolelog.

   

  Najefikasnija mera prevencije je imunizacija dece određenog uzrasta i osoba u vrlo visokom i visokom riziku.

   

  Vakcina Pneumovax 23 se daje u jednoj dozi i mogu da je prime osobe starije od pet godina koje su u posebnom riziku. To su osobe koje boluju od hronične kardiovaskularne i plućne bolesti, šećerne bolesti, hroničnog oboljenja jetre, koje imaju česte respiratorne infekcije, zatim osobe sa malignim oboljenjima, kao i ostala lica starija od 65 godina.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Vakcinacija se obavlja kod izabranog lekara ili na vakcinalnom punktu za masovnu vakcinaciju, u zgradi Stare specijalističke poliklinike, u Bulevaru Milutina Milankovića 5. Vakcinacija se sprovodi radnim danima od 8 do 16 časova.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo