• Đorđe Kovački briljira na školskim takmičenjima: Iz fizike maksimalnih sto bodova

  Đorđe Kovački je učenik osmog razreda Osnovne škole „2. oktobar“ iz Zrenjanina. Prošle godine pobedio je na republičkom takmičenju iz fizike i dobitnik je pokrajinskog priznanja „Talenti 2023“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Đorđe Kovački briljira na školskim takmičenjima: Iz fizike maksimalnih sto bodova
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Za najviši nivo školskog nadmetanja kvalifikovao se i ove godine. Đorđe Kovački je pobedio na opštinskom takmičenju iz fizike, a na okružnom je osvojio maksimalnih sto bodova.

   

  Odlično mu idu i matematika i hemija. Ove godine je osvojio i prvo mesto na opštinskom takmičenju iz hemije, a iz matematike je bio treći.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ovi učenici postigli su vrhunske rezultate na opštinskom i okružnom takmičenju iz fizike

   

  – Fiziku jako volim, kao i sve prirodne nauke. Verujte da nisam bio ni svestan koliko je veliki uspeh biti republički pobednik iz fizike. Tek na uručenju priznanja u Novom Sadu nekako sam toga postao svestan. Imao sam divnu nastavnicu prošle godine, Maju Bolesnikov, koja me je odlično pripremila za republičko takmičenje. Radila je sa mnom kao da sam njeno dete. Otišao sam na republičko takmičenje sa svešću da imam znanje, ali nisam očekivao da ću biti prvi. Uvek mi je lepo na ovakvim događajima, tamo bude dobro društvo i lepo se družimo. Uradim zadatke, dakle, vidim da nije nemoguće. Ali, zaista ni u snu nisam očekivao da ću pobediti – priča za portal zrenjaninski.com Đorđe Kovački.

   

  Pred ovogodišnje republičko takmičenje Đorđe ne oseća pritisak.

   

  – Uopšte ne razmišljam o takmičenju na tom nivou. I roditelji, koji su mi ogromna podrška, i nastavnici i drugari kažu da ne moram da branim prošlogodišnju titulu. Do takmičenja ima još mesec dana i pripremiću se najbolje što znam. Treme više nema, sad idem kao na kontrolni. A za pobedu mora mnogo stvari da se pogodi – ističe Đorđe.

   

  Za republičko takmičenje Đorđa priprema nastavnik Nemanja Micić.

   

  – Nastavnik Nemanja je odličan mentor. Pripremam se kroz dodatnu nastavu sa njim, vežbam i sam. Zadaci ne mogu da se nauče napamet. Moram da ih razumem. Kad ih razumem, dobar deo posla je obavljen. Mene zanima sve iz života što proučava fizika. I tako nekako razumevam, učim, pamtim, vežbam. Na takmičenju se trudim da budem što smireniji, i to je to – objašnjava Đorđe.

   

  Iako postiže odlične rezultate, kaže da njegov svakodnevni život ne trpi zbog vežbanja.

   

  – Prvo završim sve što imam iz škole. U slobodno vreme, kad nemam takmičenja, igram igrice. Sad ću da smanjim vreme za igrice. Ali, nema šanse da neću izaći napolje, sa drugarima, na fudbal ili košarku. I jedva čekam takmičenje, jer se mi tamo lepo družimo i to mi bude divan dan. To što me raduje i uveseljava, samo pokazuje da nije teško i da nije nemoguće – ističe naš sagovornik.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Dodaje i da mu je jako lepo što se svi u razredu podržavaju.

   

  – Jako se volimo i podržavamo. Kad god neko postigne neki uspeh, bilo iz nekog predmeta ili nekog sporta, mi se radujemo. Kad se vratim sa takmičenjima, drugari mi kažu – „vau“, ali tako i ja kažem kad neko od njih postigne neki rezultat. Jako prija podrška drugova, nastavnika, cele škole – kaže Đorđe Kovački.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Bravo Đorđe, samo napred 🙂

   Takmičarska istorija Kovačkih se ponavlja, kada sam bio mali, moj rođeni brat Dragan, Đorđetov tata, je bio takođe vanserijski talenat za mnoge nauke, a najviše je voleo fiziku i elektroniku. Nije bilo takmičenja u velikoj SFRJ na koje je pošao, a da se nije vraćao sa nekom od medalja. Pošto sam 5 godina mlađi od Dragana, tada sam mislio da je tako sa svom starijom braćom i da svaki od njih dolazi sa medaljama sa najviših državnih takmičenja iz matematike, fizike, elektronike, tehničkog, ruskog… sigurno sam neka i preskočio, jer je toga bilo neviđeno mnogo. Draganovim takmičarskim stopama na polju prirodnih nauka sada ide stariji mu sin Đorđe, junak ovog teksta na portalu Zrenjaninski.com, a veoma uspešan sportista mu je drugi sin Aleksandar, dok su mu bratanica i bratanac (moja deca) Marijana i Vladimir uspešni na umetničkim poljima muzike i vizuelnih umetnosti.

   Živ, zdrav, srećan i zadovoljan u životu bio i mnoge uspehe nanizao 🙂

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo