• Danas je Veliki petak – najtužniji dan u hrišćanstvu

  Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.   Veliki petak se smatra najtužnijim danom u hrišćanstvu. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.   PROČITAJTE JOŠ: Coca-Cola HBC Srbija nagradila najvrednijeg reciklera u Zrenjaninu   Prema predanju, Isus […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Veliki petak – najtužniji dan u hrišćanstvu

  Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti.

   

  Veliki petak se smatra najtužnijim danom u hrišćanstvu. Na taj dan se ne služi liturgija, osim ako su Blagovesti.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Coca-Cola HBC Srbija nagradila najvrednijeg reciklera u Zrenjaninu

   

  Prema predanju, Isus je odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Gledajući šta narod i vojnici rade s njim, Isus je rekao: „Oče, oprosti im jer ne znaju šta rade“.

   

  Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv.

   

  Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, nego se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Na pijaci možete pronaći i mađarske, bugarske i ukrajinske farbe za jaja (Foto)

   

  Ovaj dan hrišćanske žalosti je i poslednji i najznačajniji u nedelji Stradanja za sav hrišćanski svet, a njegova smrt je uvod u radost Vaskrsenja koje pravoslavna crkva ove godine slavi u nedelju.

   

  U pravoslavnim crkvama se na Veliki petak ne služe liturgije, već carski časovi sa čitanjem delova jevanđelja o događajima u dane Stradanja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo