• Danas je Spasovdan, jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Spasovdan, jedan od deset praznika posvećenih Isusu Hristu
  Foto: Srpska pravoslavna crkva

   

  Spasovdan je hrišćanski praznik koji se obeležava 40 dana nakon Vaskrsa. Jedan je od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvek se slavi u četvrtak.

   

  Prema hrišćanskom verovanju, vaskrsenjem je Hristos pokazao da je jači od smrti. Isus Hrist je, tri dana nakon što je raspet na krstu i sahranjen u grobnici, vaskrsnuo iz mrtvih i javio se svojim učenicima. Sa njima je proveo 40 dana na zemlji, učeći ih kako da šire veru.

   

  Četrdeset dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Crveni krst Zrenjanin obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

   

  Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: „Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen.“

   

  Da bi u tome uspeli, Hristos im je obećao Duha utešitelja i zapovedio da do silaska Duha Svetoga ne izlaze iz Jerusalima. Tako su mogli preneti Hristovu veru u svet i time ljude spasavati u veri – odatle naziv Spasovdan.

   

  Podignutih ruku Hristos je učenike i blagoslovio, nakon čega se počeo uznositi na nebo, čime se, završivši delo spasenja, vratio Bogu na nebesima.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Na Spasovdan se ne radi nikakav težak posao, pošto je veliki praznik koji, prema verovanju, može da spasi kuću od nevolje, a decu od bolesti.

   

  Poštovan je veoma i u predhrišćanskom vremenu, a tradicionalno je izuzetno cenjen i poštovan u doba cara Dušana. Smatra se da nije slučajno što je čuveni Dušanov zakonik obnarodovan 1349. na Spasovdan, a na isti praznik i dopunjen 1354. godine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin