• Danas je Mala Gospojina: Za ovaj praznik vezuju se brojna verovanja i običaji

  Danas je Mala Gospojina. Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice je verski praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.   Spada u red Bogorodičinih praznika zajedno sa Vavedenjem i Uspenjem Presvete Bogorodice (Velika Gospojina). Obeležen je crvenim slovom i spada među najveće crkvene praznike.   PROČITAJTE JOŠ: Još jedan konkurs za posao: TERZIJA TRANS širi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Mala Gospojina: Za ovaj praznik vezuju se brojna verovanja i običaji

  Danas je Mala Gospojina. Mala Gospojina ili Rođenje Presvete Bogorodice je verski praznik kojim se slavi rođenje Bogorodice Marije.

   

  Spada u red Bogorodičinih praznika zajedno sa Vavedenjem i Uspenjem Presvete Bogorodice (Velika Gospojina). Obeležen je crvenim slovom i spada među najveće crkvene praznike.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Još jedan konkurs za posao: TERZIJA TRANS širi svoj tim

   

  Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem.

   

  Za ovaj veliki i važan praznik vezuju se brojna verovanja i običaji.

   

  Jesenje svadbe u Srbiji su od davnina počinjale od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva. U to vreme su priređivane i razne stočarske svečanosti.

   

  Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]