• Danas je Mala Gospojina, jedan od najvećih crkvenih praznika

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih crkvenih praznika, u narodu poznatiji kao Mala Gospojina.   Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Mala Gospojina, jedan od najvećih crkvenih praznika

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Rođenje Presvete Bogorodice, jedan od najvećih crkvenih praznika, u narodu poznatiji kao Mala Gospojina.

   

  Presveta Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog.

   

  PROČITAJTE JOŠ: ABBA Real Tribute bend organizuje humanitarni koncert „Za malu Lenku“

   

  Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božjem. Upravo je Bog i odredio Mariju da bude majka Isusa Hrista, i zato se slavi kao Presveta Bogorodica.

   

  Na ikoni se događaj rođenja Svete Bogorodice Marije predstavlja tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima.

   

  Za Malu Gospojinu vezani su mnogi narodni običaji i verovanja.

   

  Jesenje svadbe počinjale su od Male Gospojine. Mala Gospojina je označavala vreme kada se počinjalo sa oranjem i setvom ozimih useva.

   

  U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti. Veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad. Pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Na Malu Gospojinu u mnogim mestima se održavaju sabori, zavetine, preslave, molitve i litije.

   

  Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu.

   

  Radna grupa donela preporuke: Obаvеznо nоšеnjе mаski u zdrаvstvеnim ustаnоvаmа

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo