• Danas je Bogojavljenje, ove godine izostalo plivanje za Časni krst

  Danas se obeležava Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst.   Organizovano plivanje za Časni krst u Zrenjaninu i Žitištu ove godine je izostalo zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ove godine manifestacija u Zrenjaninu trebalo je da bude održana po 13. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Bogojavljenje, ove godine izostalo plivanje za Časni krst

  Danas se obeležava Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, ustanovljen na spomen Hristovog krštenja i objavljivanje Bogočoveka. Na Bogojavljenje se pliva za Časni krst.

   

  Organizovano plivanje za Časni krst u Zrenjaninu i Žitištu ove godine je izostalo zbog aktuelne epidemiološke situacije. Ove godine manifestacija u Zrenjaninu trebalo je da bude održana po 13. put, a u Žitištu po 6. put.

   

  Prošle godine, najbrže do Časnog krsta, na gradskom jezeru kod Kulturnog centra, doplivao je Nemanja Marić iz Zrenjanina. Plivalo je 39 žitelja našeg grada, okolnih sela i gostiju iz drugih gradova.

   

  bogojavljenje
  Prošlogodišnji učesnici plivanja za Časni krst u Zrenjaninu

   

  Protekle godine u Žitištu je učestvovalo rekordnih 25 plivača i više od 600 ljudi je bilo pokraj Begeja i pratilo ovaj događaj. Najbrže do Časnog krsta je doplivao Milan Mijatović.

   

  U Zrenjaninu postoji duga tradicija Bogojavljenskog plivanja, koja datira još iz druge polovine 19. veka. Plivalo se sve do 1942. godine, kada je taj običaj prekinut, da bi bio obnovljen 2009. godine.

   

  bogojavljenje
  Prošlogodišnji učesnici plivanja za Časni krst u Zrenjaninu (Foto: zitisteonline.com)

   

  Na Bogojavljenje se osvećuje voda

   

  Bogojavljenje je dan kada je Isus Hristos kršten u reci Jordanu. Mnogi narodni običaji i verovanja se odnose na Bogojavljenje. Na ovaj dan osvećuje se voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

   

  Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama do sledećeg velikog vodoosvećenja. Bogojavljenska vodica nikada se ne kvari, jer u njoj, uči hrišćanstvo, prebiva sila Duha Svetoga.

   

  Danas se pozdravlja rečima „Bog se javi“, a otpozdravlja sa „Vaistinu se javi“. Po običajnom kalendaru, danas počinju dani pogodni za venčanja.

   

  Na Bogojavljenje se nikada ne posti, bez obzira u koji dan padne. Sa ovim danom završavaju se i „nekršteni dani“, započeti na Božić.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo