• DAN KADA JE NEMAČKA PONOVO UJEDINJENA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     ROĐEN SIMA MILUTINOVIĆ SARAJLIJA   Srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara, rođen je na današnji dan 1791. godine. Nadimak je, pretpostavljate, dobio po mestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DAN KADA JE NEMAČKA PONOVO UJEDINJENA

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Trećeg oktobra 1990. godine ujedinjene su dve nemačke države

   

  ROĐEN SIMA MILUTINOVIĆ SARAJLIJA

   

  Srpski pisac Sima Milutinović Sarajlija, preteča srpskih romantičara, rođen je na današnji dan 1791. godine. Nadimak je, pretpostavljate, dobio po mestu rođenja. Školovao se u Beogradu, Zemunu, Segedinu, Sremskim Karlovcima. Borio se u ustancima Srbije za nezavisnost, a u Cetinju je od 1827. bio sekretar vladike Petra I Petrovića Njegoša i vaspitač i pesnički učitelj njegovog sinovca Petra II Petrovića Njegoša.

   

  Na poziv kneza Miloša Obrenovića vratio se 1831. u Srbiju i bio sekretar Ministarstva prosvete i istoriograf kneza Miloša. Dela: spevovi „Srbijanka“, „Trojebratstvo“, „Trojesestarstvo“, tragedija „Obilić“, istorijski spisi „Istorija Srbije“, „Istorija Crne Gore“, zbirka narodnih pesama „Pjevanija crnogorska i hercegovačka“.

   

  PROMENJENO IME KRALJEVINE SRBA, HRVATA I SLOVENACA U KRALJEVINA JUGOSLAVIJA

   

  Ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjeno je 1929. godine u Kraljevina Jugoslavija. Zakonom o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja od 3. oktobra 1929, ustanovljena je nova administrativna podela teritorije na banovine.

   

  Ova upravna podela zemlje uspostavljena za vreme diktature kralja Aleksandra, zadržana je i nakon prestanka iste, ušavši u novi Septembarski ustav iz 1931. godine. Godine 1939. osnovana je Banovina Hrvatska, u čiji sastav su ušle u celosti teritorije Svaske i Primorske banovine, te delovi teritorija Dunavske, Vrbaske, Drinske i Zetske banovine.

   

  ROĐEN SERGEJ JESENJIN

   

  Omiljeni ruski poeta Sergej Aleksandrovič Jesenjin (1895) bio je razbarušen boemski tip, živeo je burno, intenzivno i kratko. Njegovi stihovi po opštoj oceni najvišeg su dometa i veoma je uticao na generacije pesnika, ne samo ruskih.

   

  U tridesetoj godini izvršio je samoubistvo, a dela koja je ostavio iza sebe su zbirke pesama „Zadušnice“, „Ispovest mangupa“, „Triptih“, „Stihovi skandalista“, „Sovjetska Rusija“, „Persijski motivi“, pripovetka „Urvina“, poema „Ana Snjegina“, kao i dramska poema „Pugačov“.

   

  NEMAČKA UJEDINJENA

   

  Trećeg oktobra 1990. godine ujedinjene su dve nemačke države nastale posle Drugog svetskog rata i to tako što je Nemačka Demokratska Republika (Istočna) postala sastavni deo Savezne Republike Nemačke. Podsetimo, 9. novembra 1989. srušen je Berlinski zid, a rezultat su bile dirljive emotivne scene na ulicama, kada je stotine hiljada Istočnih Nemaca prešlo u Zapadni Berlin (i Zapadnu Nemačku) po prvi put.

   

  Bilo je nekoliko pokušaja za konstituisanje nekomunističke Istočne Nemačke, ali pozivi na ujedinjenje Nemačke su ih sprečili. Posle pregovora (pregovori „2+4“ – dve Nemačke i sile pobednice) stvoreni su uslovi za ujedinjenje Nemačke. Konačno, na današnji dan 1990, istočnonemačka populacija je bila prva iz istočnog bloka koja je pristupila Evropskoj uniji kao deo Savezne Republike Nemačke. Teritorije Istočne Nemačke su priznate kao sastavni deo Savezne Republike Nemačke, a Ustav iz 1950. je ukinut.

   

  PREDSEDNIŠTVO SFRJ PREŠLO NA RAD U USLOVIMA NEPOSREDNE RATNE OPASNOSTI

   

  To se dogodilo na današnji dan 1991. godine, zbog ocene da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni Ustavom. Predstavnici republika Hrvatske i Slovenije prethodno su se već povukli iz rada Predsedništva.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]