• ČIKA VESA MAJSTOR ZA KALJEVE PEĆI

  ZRENJANIN – Ako ćeš da se dobro ugreješ, najbolje da založiš kaljevu (kaljavu, kako je uobičajeno zovu u ovim krajevima) peć. Naložiš je ujutru, ako je baš jako hladno dodaš malo i uveče i da te bog vidi.   E, kad je stigao plin i daljinskog grejanje, kaljeve peći su proterane iz dnevnih soba, da […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  ČIKA VESA MAJSTOR ZA KALJEVE PEĆI

  ZRENJANIN – Ako ćeš da se dobro ugreješ, najbolje da založiš kaljevu (kaljavu, kako je uobičajeno zovu u ovim krajevima) peć. Naložiš je ujutru, ako je baš jako hladno dodaš malo i uveče i da te bog vidi.

   

  E, kad je stigao plin i daljinskog grejanje, kaljeve peći su proterane iz dnevnih soba, da bi se vratile na velika vrata kad je cena plina mnogima postala previsoka.

   

  Vesa Jakonić majstor za kaljeve peći
  Vesa Jakonić

   

  Kako su nestale kaljeve peći, tako su nestali i majstori. Zato čika Vesa Jakonić ovih dana ima pune ruke posla. Kad smo ga zamolili za razgovor, kaže na proleće. Ipak, uspeli smo da ovaj razgovor obavimo dok je majstor Vesa popravljao jednu peć.

   

  Zanat sam naučio od oca, a otac od njegovog oca, dakle mog dede, kog ja ne pamtim, priča čika Vesa. Deda je bio pravi pećkar a otac i ja priučeni , smeška se . Deda ja pravio one seljačke a malo i kaljeve, a otac i ja samo ove.

   

  Čika Vesa koji od malih nogu učio od oca i da zida i da popravlja, kaže nema tajni u tome da se napravi dobra kaljeva peć.

   

  -Možeš nekom da govoriš koliko hoćeš, ako ne razume i ne voli ovaj posao , džabe sve. Mora da se dobro iskoristi svaka kalja ( to je kocka od šamota), da se ređa kako treba, da se dobro iskoristi prostor i to je to, priča ovaj vitalni 71- godišnjak koji ovih dana ne diže glavu od posla.

   

  -Nema majstora, ja sam ovo što znam predao zetu, nisam imao šansu sa unucima. Oni samo gledaju u kompjuter. A mene otac nije pitao hoću li ili neću, išao sam sa njim i eto sad ovim poslom nadopunjavam penziju koju sam zaradio kao elektrovarilac, priča čika Vesa za koga kažu da je najbolji majstor za kaljeve peći od Tise do Dunava.

   

  Najbolja glina za kalj stiže iz Aranđelovca, a kod nas se on proizvodi u Kanjiži dok u susednoj Hrvatskoj ima nekoliko fabrika, u Osijeku, Pakracu, Krapini, i većina kaljevih peći je i zidana kaljem iz tih fabrika. Jedna kaljeva peć srednje veličine sredine košta i do 1200 evra. Nije jeftino ali se brzo isplati, kaže čika Vesa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 7

  1. Svaka cast majstoru Vesi na majstoriji u ZIDANJU kaljevih peci, ali ima tu i par dezinformacija kao sto su: Keramika Kanjiza je pre vise od 15 godina(,2001 ili 2002), zbog loseg kvaliteta i velikog broja reklamacija prestala sa proizvodnjom kaljeva. U HR je ista situacija, radi samo fabrika u Krapini. Drugo, glina iz Arandjelovca je vrhunskog kvaliteta ali se od nje ne moze napraviti kalj, vec samotna opeka odlicnih karakteristika i trece: u Srbiji postoji nekoliko porodicnih firmi sa dugom tradicijom koje se bave proizvodnjom kaljeva tradicionalnom metodom daleko boljeg kvaliteta od firmi koje je majstor Vesa naveo.

   1. Poštovani, vaš komentar je još od 2018 ali ja sam sada zainteresovana za zidanje peći na drva pa bih vas zamolila ako znate neke majstore koji se bave ovom delatnošću da mi prosledite broj telefona. Bila BiH vam vrlo zahvalna.
    Marija Klikovac iz Niša
    Tel, 0603810201
    Unapred se zahvaljujem.
    Pozdrav

  2. Ovo je cista laz….gas nikada nije bio skup da ne moze da se koristi…drugo gas je najbolji energent za grejanje prostorija..naravno uz OIE …kakvo drvo, kaljeva itd…uzmes napravis podno grejanje ili moze i zidno pa da vidis kako ce ti biti toplo i kako ces ustedeti na parama za placanje racuna…proslost je to grejanje na drva i da moras da ustanes rano ujutru kako bi upalio vatru itd…xD

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo