• Časne sestre 155 godina u službi obrazovanja mladih devojaka

  Časne sestre iz reda Siromašnih školskih sestara Naše Gospe došle su iz Nemačke na područje tadašnjeg Banata pre 155 godina. I to na poziv temišvarskog biskupa.   Povodom obeležavanja ovog jubileja, prošle subote je održano hodočasničko putovanje u Vršac. Naime, redovnice su svoju misiju obrazovanja mladih devojaka započele u Vršcu, da bi ubrzo posle toga […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Časne sestre 155 godina u službi obrazovanja mladih devojaka

  Časne sestre iz reda Siromašnih školskih sestara Naše Gospe došle su iz Nemačke na područje tadašnjeg Banata pre 155 godina. I to na poziv temišvarskog biskupa.

   

  Povodom obeležavanja ovog jubileja, prošle subote je održano hodočasničko putovanje u Vršac. Naime, redovnice su svoju misiju obrazovanja mladih devojaka započele u Vršcu, da bi ubrzo posle toga pristigle i u tadašnji Veliki Bečkerek. Časne sestre su radile u svojim školama, domovima za decu… U prvoj polovini dvadesetog veka ih je bilo preko dvesta u ovom delu Banata. Danas ih je samo sedam. Raspoređene su u Zrenjaninu, Mužlji, Kikindi i Nakovu.

   

  Pročitajte još: BIĆE BAŠ VELIČANSTVENA: Novi izgled zgrade stare Medicinske škole!

   

  Red je u međuvremenu promenio ime i zove se Školske sestre Naše Gospe. One upravljaju internatom za devojke „Karolina Satmari“ u Zrenjaninu. Već nekoliko godina unazad brinu o smeštaju i obrazovanju šezdesetak devojaka sa područja celog Banata koje pohađaju neku od zrenjaninskih srednjih škola.

   

  Potrebe su puno veće od sadašnjih kapaciteta, pa će se uskoro preseliti u obnovljeni „Kloster”, njihovu staru zgradu koja im je vraćena posle postupka restitucije.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin