• Bele rode na zimovanju u Srbiji, jedna primećena i u Zrenjaninu

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da poslednjih godina prima pozive zabrinutih građana koji zahtevaju da se zbrinu bele rode, koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji. Tako je i ove zime.   „U Leskovcu su trenutno njih tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode. U gotovo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Bele rode na zimovanju u Srbiji, jedna primećena i u Zrenjaninu

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da poslednjih godina prima pozive zabrinutih građana koji zahtevaju da se zbrinu bele rode, koje tokom zimskih meseci borave u Srbiji. Tako je i ove zime.

   

  „U Leskovcu su trenutno njih tri, u Zrenjaninu jedna, a u okolini Beograda najmanje četiri bele rode. U gotovo svim slučajevima rode su viđene dok odmaraju na poljima, na krovovima kuća i drugih objekata, ili na stubovima za prenos električne energije“, navode u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nekoliko korisnih saveta za one koji izaberu grejanje pomoću klima uređaja

   

  Bele rode su prave selice koje već krajem leta odlaze put Afrike. U naše krajeve vraćaju se tokom marta. Razlog za njihovu, kao i za seobu većine ptica selica, jeste nedostatak hrane tokom hladnog dela godine. Omiljeni plen roda, vodozemci, gmizavci i insekti, nisu im dostupni u jesenjim i zimskim mesecima. Međutim, rode uspevaju da im nađu zamenu.

   

  Apel građanima da ne uznemiravaju bele rode

   

  Kako su saopštili iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, ornitolozi decenijama unazad prate bele rode koje uspešno prezimljavaju u Evropi. Ove graciozne ptice naučile su da pronađu drugačije izvore hrane. Zato u nedostatku uobičajenog plena love glodare na poljima ili hranu traže na deponijama.

   

  – Primera radi, u Španiji zimuju hiljade roda koje nalaze bogatu trpezu na smetlištima. I u Srbiji rode često posećuju deponije pored većih gradova – kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

   

  Ružić dodaje da brižni građani prvo pomisle da je ptica povređena i da nije sposobna da odleti na jug. Pomisle i da joj je hladno i da nema šta da jede.

   

  – Mi ih umirujemo i objašnjavamo da je to prirodan proces i da rode treba zbrinuti samo u slučajevima kada im je život zaista u opasnosti. Tada se obraćamo zavodima za zaštitu prirode čiji je to posao – objašnjava Ružić.

   

  Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluju na građane da im dojave za bele rode koje viđaju, te da ih bez dozvole i prisustva stručnih institucija ne hvataju i uznemiravaju. Time mogu da dovedu do iscrpljivanja ili povređivanja ptica.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo