• Zrenjanin već decenijama nezaobilazno mesto za snimanje filmova i TV serija

    Pored toga što je Zrenjanin nekada bio grad bioskopa, bio je i nezaobilazno mesto za snimanje filmova, naročito tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, podsetili su danas iz ovdašnjeg Narodnog muzeja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Zrenjanin već decenijama nezaobilazno mesto za snimanje filmova i TV serija
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Mnogi domaći i strani koprodukcijski filmovi poznatih režisera i producenata, poput Alberta Latuade, De Laurentisa, Viljema Diterlea i drugih, snimani su na ovim prostorima, a u njima su često učestvovale i glumačke zvezde tog vremena poput naše Bebe Lončar, ali i drugih svetskih imena kao što su Džon Forsajt, Stiv Rivs, Silvana Mangano, Rosana Skijafino, Kurt Jirgens i drugi.

     

    U ambijentu banatske ravnice snimani su eksterijeri u okolini Ečke, Melenaca, Aradca, Stajićeva, Perleza, Čente i drugih sela. Posebno je bilo zanimljivo etno-selo „Tiganjica“, gde je snimano čak pet filmova – „Dubrovski“, „Mongoli“, „Troja“, „Ognjem i mačem“ i „Legenda o Eneji“.

     

    „Pored pomenutih filmova, na ovim prostorima su u periodu od pedesetih do kraja sedamdesetih godina snimana mnoga dela domaće produkcije poput „Osme ofanzive“, „Demona“ i drugih. Jedno od značajnijih ostvarenja domaće produkcije koje je snimano u Zrenjaninu jeste i film „Trofej“, reditelja Karolja Vičeka, koji je dobio Zlatnu arenu u Puli 1979. godine“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    PROČITAJTE JOŠ: VIDEO: Pretpremijera urnebesne animirane avanture „Panda u Africi“ u CineStaru!

     

    Premijera ovog filma u zrenjaninskom bioskopu „Balkan“ održana je 28. decembra 1979. godine, a velika zainteresovanost publike bila je opravdana ne samo zbog toga što je film sniman u ovom gradu, nego i zato što su u njemu glavne uloge tumačili neki od zrenjaninskih glumaca, poput Marinka Šebeza i drugih.

     

    djeca kozare
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Svojevremeno je u Narodnom muzeju održana izložba pod nazivom „Pazi, snima se! – Vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“. Izložba je bila rezultat istraživačkog rada autorki Ivane Arađan i Bojane Vidović i sastojala se iz nekoliko segmenata. Kroz njih je publika imala priliku da se upozna sa detaljnim istorijatom zrenjaninske bioskopske kulture kroz čitav jedan vek, počev od prve projekcije u Velikom Bečkereku 1898. godine do današnjih dana – od putujućih bioskopa do prerastanja u institucije kulturnog i zabavnog karaktera. To je bila prilika i da se podseti da su mesta u okolini Zrenjanina bila veoma privlačna za snimanje domaćih i koprodukcijskih filmova.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Sećate li se čuvenog kioska K67? Jedan je osvanuo u novom ruhu i dobio sasvim novi život!

     

    Jedan segment izložbe bio je posvećen upravo ovoj temi, uz mnogobrojne fotografije sa snimanja pomenutih filmova, u kojima su često, kao statisti, učestvovali građani Zrenjanina i okolnih mesta.

     

    Srpska filmska asocijacija je u nekoliko navrata preporučila Zrenjanin kao odlično mesto za snimanje filmova, serija, video spotova i reklama. Asocijacija, koja je aktivna od 2009. godine, svojevremeno je objavila onlajn „Vodič za filmske lokacije“, koji objedinjuje sva sakupljena kreativna i logistička znanja o lokacijama. Ovaj vodič je namenjen kako filmskim profesionalcima i produkcijama, tako i javnom sektoru i privatnim vlasnicima. U njemu se, na spisku film friendly gradova i opština, našao i Zrenjanin. To znači da je u njemu stvoreno okruženje naklonjeno filmskoj industriji.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 5

    1. Zrenjanin je toliko ofucan zahvaljujući vladajućoj garnituri sa porušenim kućama u užem centru grada, devastirane zgrade, prekopan i prepun rupa, kada čovek tuda prolazi mora paziti da se ne polomi ili nedaj bože da ga nešto ne ujede. Ovakav ambijent odgovara filmadžijama jer ne moraju ulagati veliki novac u scenografiju. Za sve filmske žanrove vlastodršci su ovaj grad spremili. Ako ćeš ratnu tematiku tu su porušene zgrade i rupe (kao od granate), kako ćeš neki horor i to može.
      Greota. Volim ovaj grad, imam dosta godina iza sebe al’ nikad bednije ovaj grad nije izgledao.

    2. Zrenjanin nekad beše grad za primer.Od dve hiljaditih konstantno propada da bi danas došao na najniži nivo mislim od kad postoji.
      Zahvaljujući zna se komu…

    3. Tu treba da se snimi film „Vodovod“,radnja filma je za vreme drugog svetskog rata Nemci ispumpavaju vodu da bi je koristili kao bojni otrov.Partizani Mrki i Stole dižu u vazduh vodovod.
      Posle snimanja treba izgraditinovi vodovod i građani Zrenjanina će imati bolju vodu.

    4. Zrenjanin biraju za ratne i posleratne filmove zato što po svemu liči na 1941 -1945. godinu. Vratili su nas kroz vreme unazad. Od nekad najjačeg industrijskog grada u državi sa dvadeset miliona stanovnika spali smo na ratne uslove života, toliko su nas „uspešno“ doveli do propasti sns mafijaši i bratija. Svaki put kada pišete Zrenjanin, napišite i ZRENJANIN BEZ VODE, dakle bez osnovih uslova za život. Zato smo zanimljivi za ratne filmove, mi tako živimo ali u rstu smo imali bar bunare a danas u dvadesetprvom veku nemamo ni to!!! Imamo samo nezasitu sns pantljičaru koja isisava život iz ovog grada.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura