• Vladan Radovanović ovogodišnji dobitnik Gramate „Pesničke republike“

  Vladan Radovanović ovogodišnji je dobitnik Gramate „Pesničke republike“, koju Banatski kulturni centar tradicionalno dodeljuje na osnovu konkursa.   Gramata je Radovanoviću dodeljena za knjigu „Vokovizuel“, prema propozicijama konkursa „Propuštena prilika“, i dodeljuje se za knjigu koja nije bila nagrađivana, a objavljena je u poslednjih pola veka. Ovom nagradom organizator želi da istakne vredna a nedovoljno […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vladan Radovanović ovogodišnji dobitnik Gramate „Pesničke republike“

  Vladan Radovanović ovogodišnji je dobitnik Gramate „Pesničke republike“, koju Banatski kulturni centar tradicionalno dodeljuje na osnovu konkursa.

   

  Gramata je Radovanoviću dodeljena za knjigu „Vokovizuel“, prema propozicijama konkursa „Propuštena prilika“, i dodeljuje se za knjigu koja nije bila nagrađivana, a objavljena je u poslednjih pola veka. Ovom nagradom organizator želi da istakne vredna a nedovoljno zapažena ili nepravedno zanemarena dela. Odluku je doneo žiri u sastavu Radovan Vlahović, osnivač Pesničke republike, Simon Grabovac, predsednik Pesničke republike, i petočlana vlada Pesničke republike.

   

  – Izuzetno sam se obradovao saznavši da će Gramatu Pesnička republike ove godine poneti moja teorijska knjiga „Vokovizuel“, koju je 1987. godine objavio Nolit. Ispunila me je zadovoljstvom i izvanredna ideja da se zasnuje jedna ustanova kulture, koja neće funkcionisati pretežno na osnovu političkih kriterija, prioriteta moći i stranačke koristi, nego isključivo na osnovu prisustva umetničkih i misaonih vrednosti. Značajno je i to što je fokus sagledavanja vrednosti sve što se manifestovalo tokom proteklih pedeset godina – ističe laureat Vladan Radovanović, uz podsećanje da njegova knjiga pripada oblasti kojom se bavi veoma mali broj teoretičara.

   

  – Desilo se da knjiga nije promakla vrsnim teoretičarima avangarde i neoavangarde, Milošu Jociću, Savi Damjanovu i Gojku Tešiću, koji su knjigu predložili za Gramatu, a taj predlog je usvojen, na čemu sam svima zahvalan – reči su Radovanovića.

   

  Gramata će Vladanu Radovanoviću biti uručena u subotu, 1. decembra, u 12 časova, u Banatskom kulturm centru u Novom Miloševu, u okviru manifestacije Pesnička republika.

   

  Vladan Radovanović, rođen 1932. u Beogradu, jedan je od najvažnijih i najprevođenijih srpskih autora druge polovine XX veka, a ujedno, Radovanović predstavlja ključnu figuru srpske neoavangardne književnosti i umetnosti. Stvara u više oblasti, i to slikarstva i kompjuterske grafike, vokalno – instrumentalne i elektro – akustičke muzike, književnosti, taktilizma, projektizma… Značaj Vladana Radovanovića ne ogleda se samo u njegovoj umetnosti, nego i naučnom radu, navodi se u biografiji laureata pri obrazlaganju nagrade.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura