• Skulptura „Prelja“, koja prikazuje tihu i vrednu Banaćanku, 15 godina krasi gradski trg

    Skulptura „Prelja“, čija je autorka akademska vajarka Ljubica Tapavički, već 15 godina krasi centralni gradski trg u Zrenjaninu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Skulptura „Prelja“, koja prikazuje tihu i vrednu Banaćanku, 15 godina krasi gradski trg
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Skulptura „Prelja“, koja je postavljena između Rimokatoličke katedrale i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, na Trgu slobode, svečano je otkrivena poslednjeg dana 2009. godine.

     

    Gipsanu skulpturu, koja prikazuje tihu i vrednu Banaćanku, Ljubica Tapavički je 1957. godine poklonila Savremenoj galeriji Zrenjanin. Skulptura je, međutim, više od pet decenija stajala u depou Galerije, da bi 2009. godine bila izlivena u bronzi i postavljena ispred Gradske narodne biblioteke i Katoličke crkve.

     

    Tadašnji direktor Savremene galerije Zrenjanin, akademski slikar Radovan Živankić, bio je inicijator akcije za izradu ove skulpture. Kazao je da postavljanje ovog umetničkog dela ima za cilj da oplemeni ne samo prostor na kom se nalazi, već i grad, i što je najvažnije, njegove žitelje.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Karađorđev park tokom paklenih vrućina – jutros stigla i cisterna sa vodom

     

    – Iskrena i autentična umetnost nas čini jačim nego što pretpostavljamo da smo. Autorka ovog dela, sada pokojna Ljubica Tapavički, za sobom je ostavila brojne nagrade i priznanja. Ova skulptura posebna je i po tome što ne izaziva bilo kakvu političku konotaciju. Ona ne deli posmatrače na one koji bi, možda, bili „za“ ili „protiv“ nje. Rekao bih da „Prelja“ predstavlja omaž banatskoj ženi, i ako skulpturu bolje pogledamo, na njenoj odeždi nema nijednog detalja koji bi uputio na nacionalnost te žene. To je, jednostavno, žena s ovih prostora, što upućuje i na multietničnost naše sredine – istakao je u to vreme Radovan Živankić.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Vajarka Ljubica Tapavički, inače, rodom je iz Taraša. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada za skulpturu, a njeni radovi nalaze se u Lisabonu, Raveni, Parizu, Vršcu, Cetinju, Subotici, Zrenjaninu i Beogradu.

     

    Medalje i plakete čija je autorka često su inspirisane starim banatskim motivima, sa pastirima i preljama. Klub francuske medalje iz Pariza je umnožio njenu medalju „Zlata“ 1967, kao i plaketu „Prelja“, deset godina kasnije.

     

    skulptura prelja
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura