• Imamo dugu i bogatu tradiciju: Izrada tepiha seže daleko u prošlost našeg grada

    Povodom Svetskog dana secesije, u ponedeljak, 10. juna, sa početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održano predavanje na temu „Velikobečkerečki ćilim i secesija: spoj tradicije sa modernizmom“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Imamo dugu i bogatu tradiciju: Izrada tepiha seže daleko u prošlost našeg grada
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Istovremeno će na prostoru međuspratnog svetlarnika Muzeja biti upriličena kamerna postavka sa temom „Tapiserije sa secesijskim motivima iz Velikog Bečkereka“.

     

    Autor postavke i predavač biće Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Svetski dan secesije održava se od 2013. godine i ima za cilј povećanje svesti o nasleđu ovog značajnog umetničkog stila.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Horski festival „Slobodan Bursać“ obeležili odlični nastupi zrenjaninskih i gostujućih horova

     

    Izrada tepiha i tehnika tkanja, kao vid umetničkog izražavanja, sežu daleko u prošlost grada Zrenjanina (nekada Velikog Bečkereka). Međutim, put od narodne radinosti, preko tkačkih škola, do organizovane industrijske proizvodnje nije bio lak.

     

    U poslednjim decenijama 19. veka dolazi do procvata velikobečkerečkog ćilimarstva, pre svega zaslugom Antala Štrajtmana, slikara, pedagoga, dizajnera i osnivača tkačke škole u gradu, koja vremenom prerasta u Prvu torontalsku fabriku tepiha i štofova za nameštaj, i Šarolte Kovalski, tkalјe iz tkačke škole u Elemiru.

     

    Uz pomoć vodećih mađarskih dizajnera i umetnika tog vremena, oni stvaraju prva dela u maniru secesije u gradu i okolini i prezentuju ih na vodećim umetničkim smotrama širom Evrope.

     

    izrada tepiha
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Značajan doprinos razvoju ćilimarstva i širenju secesije dala je i kompanija Vilmoša Grinbauma, angažujući domaću radinost, kao i druga bečkerečka fabrika tepiha Udova Jakova Gutmana i sinovi.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Nakon Prvog svetskog rata uticaj secesije vremenom slabi, a torontalski ćilim se vraća korenima i narodnim motivima i okreće drugim stilovima (orijentalizam, neorenesansa, ar deko).

     

    Narodni muzej Zrenjanin na jesen priprema veliku izložbu sa pratećim katalogom posvećenu umetničkom stilu secesije u primenjenoj umetnosti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura