• Fenomen koji nas se tiče: Jovica Jašin u monodrami „Muzej živih ljudi: Golootočka saga“

    Pozorišna publika širom zemlje u narednom periodu imaće priliku da pogleda novu monodramu „Muzej živih ljudi: Golootočka saga“, po tekstu Dragoljuba Jovanovića, a u režiji Ljuboslava Majere.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Fenomen koji nas se tiče: Jovica Jašin u monodrami „Muzej živih ljudi: Golootočka saga“
    Foto: Jovan Mošorinac

     

    Predstava je rađena u produkciji agencije „Pozorište jednog glumca“ iz Zrenjanina, koju je osnovao Jovica Jašin, a koji i glumi u ovoj monodrami. Dramatizaciju potpisuje Goran Ibrajter, a muziku Vladimir Agić Aga.

     

    – Goli otok je svakako jedna od tamnih mrlja naše istorije. Mrlja o kojoj se dugo i teško ćutalo. Tabu. Najhrabriji su progovorili tek tri, četiri decenije nakon samog zbivanja. Dragoljub Jovanović spada u red onih koji su morali progovoriti. Njegova dvotomna knjiga „Muzej živih ljudi“, koja je poslužila kao osnova za tekst istoimene monodrame, ako je treba žanrovski odrediti, nalazi se u prostoru između prozne literature i dokumentarno-istorijskog zapisa – kaže dramaturg Goran Ibrajter.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Slavni bariton Željko Lučić novi umetnički direktor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu

     

    Prema njegovim rečima, ova knjiga ne zalazi toliko u ideološka razmatranja, u rasprave ko je u pravu, a ko u krivu. Jovanović fokus stavlja na ljudsku dimenziju čitavog zbivanja. Njega zanima pre svega ko je u paklu Golog otoka sačuvao obraz i čovečnost, a ko se pokazao kao zlikovac i nečovek.

     

    – Goli otok pažnju zaslužuje kao metafora, kao jedan od pojavnih oblika one mračne strane čoveka i čovečanstva. A kako drugačije sagledati pojavu da se na gulag reaguje gulagom? U tom kontekstu ima smisla baviti se ovim fenomenom i danas, jer nas se tiče. Da nam se nešto slično ne ponovi i da ne budemo ponavljači kod prilježne učiteljice Istorije – navodi Ibrajter.

     

    jovica jašin
    Foto: Jovan Mošorinac

     

    Poznati zrenjaninski glumac Jovica Jašin, koji glumi u monodrami „Muzej živih ljudi: Golootočka saga“, završio je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. U pozorištu je odigrao oko devedeset uloga, a igrao je i na filmu i TV serijama. Član je ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina od 1993. godine.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Na repertoaru su mu monodrame „Paorska groznica“ Radivoja Šajtinca, „Franše D’Epere na Južnom Bulevaru“ Aleksandra Popovića, „Ima jedna zemlja“ i „Deda Mrazove nevolje“ Bojana Ljubenovića, kao i „Muzej živih ljudi: Golootočka saga“ Dragoljuba Jovanovića, sa kojima je postigao značajne uspehe kod publike i na pozorišnim festivalima u Srbiji i regionu.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura