• Bibliotekarsko društvo Srbije upozorava: Ozbiljno ugrožen rad javnih biblioteka

    Bibliotekarsko društvo Srbije (BDS) uputilo je dopis predsedniku Vlade Republike Srbije i objavilo javni apel za hitno stavljanje van snage tarife – naknade za davanje na poslugu originala i umnoženih primeraka autorskih dela izdatih u štampanoj formi.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Bibliotekarsko društvo Srbije upozorava: Ozbiljno ugrožen rad javnih biblioteka
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Bibliotekarsko društvo Srbije, u saopštenju dostavljenom redakciji portala zrenjaninski.com, upozorava da ovaj pravni akt, u aktuelnoj formi, preti da ugrozi rad 530 javnih biblioteka Srbije, sa njihovim ograncima, odnosno ostvarivanje njihove osnovne funkcije – obavljanje poslova od opšteg interesa za državu.

     

    „Stupanje na snagu naplate pomenute tarife, koja je predviđena od 1. januara 2025. godine, a koja predviđa da sve javne biblioteke plaćaju 15 dinara po pozajmljenom primerku knjige (po modelu, na primer, 50.000 pozajmica knjiga – 750.000 dinara za naplatu), predstavlja namet na javne biblioteke, koji je ustanovljen bez dovoljno rasprave i sagledavanja stanja u kojem se one nalaze. Zbog toga apelujemo na hitno odlaganje njegove primene do uspostavljanja drugačijeg mehanizma naplate koji bi bio moguć i održiv i koji bi doprinosio pravičnom i pravednom rešenju za sprovođenje Zakona o autorskim i srodnim pravima“, navodi se u saopštenju Bibliotekarskog društva Srbije, koje je potpisala predsednica BDS Jelena Glišović.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Dragica Stojanović prva žena pisac koja je dobila Višnjićevu nagradu za književnost

     

    U saopštenju se dodaje da budžeti biblioteka zavise od osnivača, a finansijski planovi biblioteka za osnivača nisu obavezujući, već se usvajaju najčešće delimično, a nekada čak i ne.

     

    „Stoga nema sumnje da je za sprovođenje zakona izabrana finansijski najslabija karika, odnosno biblioteka, što jasno ukazuje na neodrživost i nemogućnost praktičnog sprovođenja i naplate tarife na ovaj način“, naglašavaju u Bibliotekarskom društvu Srbije.

     

    Bibliotekarsko društvo Srbije podvlači da se ni na koji način ne zalaže da se ne plaća nadoknada autorima.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    „Naprotiv, ovim putem ukazujemo da nije valjan ovaj podzakonski akt, čija primena bi, ukoliko ne bude u značajnoj meri izmenjen, imala pogubne efekte na pravo građana na znanje i tačne i ažurne informacije. Posledično, ni sami autori ne bi imali korist od svojih autorskih prava. Ovakav podzakonski akt suprotan je ciljevima jer poništava sve mere i aktivnosti predviđene za razvoj i podsticanje kulturnih delatnosti u drugim propisima“, navodi se u saopštenju i dodaje da bi primena ovog podzakonskog akta u sadašnjoj formi dovela do nemerljive štete po bibliotečku delatnost i pravo svakog stanovnika na slobodan i nesmetani pristup znanju i informacijama.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin