• Stigla jedna važna informacija koja može da odredi buduću sudbinu „Žitoprodukta“

    Poslednjih meseci ponovo je u fokus javnosti dospeo „Žitoprodukt“ iz Zrenjanina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Stigla jedna važna informacija koja može da odredi buduću sudbinu „Žitoprodukta“
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Stečajni upravnik preduzeća „Žitoprodukt“ Dušan Lazić prvo je raspisao oglas o izdavanju u zakup celokupne imovine nekadašnjeg privrednog giganta, koja se sastoji od mlina sa pekarom, silosa sa okolnim skladištima i laboratorije, i to po početnoj ceni od 800.000 evra na godišnjem nivou.

     

    Na taj oglas pristigle su tri ponude, od kojih je najpovoljnija bila onu koju je podnela firma „AS braća Stanković“ iz Begaljice, a koja je glasila na 1,1 milion evra na mesečnom nivou.

     

    Prema onome što piše u kvartalnom izveštaju koji je Privrednom sudu u Zrenjaninu podneo stečajni upravnik, u toku je izrada nacrta ugovora o zakupu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Uporedili smo cene povrća, voća i mesa u Zrenjaninu, Beogradu i Novom Sadu

     

    Nedugo nakon raspisivanja ovog oglasa, stečajni upravnik Dušan Lazić objavio je i javni poziv za izbor stručnog lica koje će obaviti procenu likvidacione vrednosti imovine i vrednosti pravnog lica na čijoj imovini postoje razlučna prava. Procena je potrebna kako bi se utvrdilo koliko „Žitoprodukt“ vredi u eventualnom postupku prodaje, pošto je prethodna rađena još 2017. godine. Odabrani procenitelj trebalo bi da proceni i celishodnost prodaje „Žitoprodukta“ u stečaju kao pravnog lica ili prodaju imovine stečajnog dužnika pojedinačno.

     

    Na javni poziv su pristigle dve ponude, koje su prosleđene Odboru poverilaca da obavi izbor.

     

    U prethodnom periodu stigla je još jedna informacija koja može da odredi buduću sudbinu „Žitoprodukta“. Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, naime, poslala je obaveštenje da je rešenjem Višeg suda u Beogradu ukinuta zabrana raspolaganja, opterećenja i otuđenja većinskom vlasniku „Žitoprodukta“ Đorđu Božiću i da je po službenoj dužnosti Agencija za privredne registre zabranu i obrisala.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Potrebni vozači B i C kategorije sa teritorije grada Zrenjanina

     

    Božiću, koji je 2006. postao vlasnik „Žitoprodukta“, četiri godine kasnije privremeno je oduzeto pravo upravljanja i raspolaganja fabrikom. Takva odluka je usledila zbog sumnje da je kao jedan od bivših čelnika Poljoprivredno – industrijskog kombinata „Zemun“ imovinu stekao kriminalom. Upravljanje imovinom „Žitoprodukta“ nakon toga je preuzela Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom.

     

    „Žitoprodukt“, koji je u stečaju od 2016, do devedesetih godina prošlog veka bio je dika grada na Begeju. Zapošljavao je 800 radnika, pravio odličan hleb, kolače, smrznuto testo… Ostaće upamćeno da su se u pogonima proizvodile i zemičke za čuveni američki lanac brze hrane „MekDonalds“. Širom regiona bio je poznat i po brendu „Panonska lađa“.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 3

    1. Odlazi nam i Zitoprodukt putem zaborava, kao i drugi giganti. Kao preduzece od strateskog znacaja, nije ni trebao, ni smeo da bude prodat. Preko trideset godina, ovu drzavu vode glupaci, koji su se duboko ukorenili i zato se ovo desava. Mladi i obrazovani pakuju kofere i odlaze, a mi stariji posmatramo katastrofu i cutimo, jer je zabranjeno reci bilo sta protiv. Ej, Srbijo, medju sljivama. Ostalo je da se poljoprivredni zemljiste u privatnim rukama, otme od seljaka za dzabe i velikodusno ustupi strancima, kao i rudnici, da bismo na kraju ostali i gladni.

    2. Rodjeni Bečkerečan, svaka čast za komentar. Normalno je postalo nenormalno i obrnuto. Problem je što su na najbitnije gradske, pokrajinske i republičke funkcije došli ljudi sa „sa strane“, koji samo gledaju kako da se obogate i nemaju osećaj pripadnosti. Da jedan grad ove veličine nema pijaću vodu 20 godina, dokazuje nesposobnost svih vlasti do sad a isto tako letargiju stanovništva, koje to isto sebi dozvoljava. Apsurd.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin