• Samouslužne kase raj za kradljivce: Kupci koriste „banana trik“ da bi varali u prodavnicama

    Samouslužne kase postaju sve popularnije u većim marketima, mogu se naći i na pojedinim mestima u Zrenjaninu, ali se ispostavilo da nisu baš toliko korisne koliko se isprva mislilo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Samouslužne kase raj za kradljivce: Kupci koriste „banana trik“ da bi varali u prodavnicama
    Foto: Freepik

     

    Iako su prevashodno uvedene da bi se smanjile gužve u trgovinama, ali i troškovi poslovanja, veliki broj ljudi koristi samouslužne kase da neke artikle manje plati ili da ih ne plati uopšte. To stvara ogromne muke lancima supermarketa koji se onda radije vraćaju dobrim starim kasirima.

     

    Dejli mejl je preneo da je studija Ipsosa utvrdila da šest miliona Britanaca zloupotrebljava samouslužne kase u supermarketima i tako krade. Dodaje se da su krađe po radnjama porasle na rekordne nivoe.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Prodaje se stan kod Novog Sada – dobro je opremljen, a cena je niska

     

    Istraživanje je pokazalo da je, kada bira artikle na ekranu, svaki osmi kupac kliknuo na jeftiniju opciju, iako to nije artikal koji zapravo kupuje.

     

    To se obično događa prilikom kupovine voća ili povrća gde potrošači namerno biraju na ekranu jeftiniju opciju, pa je ova praksa nazvana „banana trik“.

     

    Ipak, većina velikih marketa nastavlja sa postavljanjem kasa za samostalno plaćanje jer se tako povećava efikasnost, ali i smanjuju troškovi.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Pokrenut postupak protiv četiri trgovinska lanca: Komisiji bile sumnjive cene nekih proizvoda

     

    Da se u poslednje vreme često susreću sa ovim problemom, portalu zrenjaninski.com potvrdili su i ovdašnji trgovci koji su uveli samouslužne kase.

     

    – Primetili smo da pojedini kupci na ovim kasama ne otkucaju sve proizvode koje stave u korpu. Često se dešava i da prilikom merenja voća i povrća izmere jednu količinu i uzmu etiketu, a zatim u kesu dodaju još proizvoda. Ovakve situacije je teško kontrolisati, jer nemamo dovoljno radnika koji bi konstantno mogli da nadgledaju šta kupci rade – rečeno je našem portalu u ovom trgovinskom lancu. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija