• Pokrenut postupak protiv četiri trgovinska lanca: Komisiji bile sumnjive cene nekih proizvoda

    Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak protiv četiri trgovinska lanca u Srbiji, zbog pretpostavke da su izvršili povredu konkurencije zaključenjem restriktivnog sporazuma.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pokrenut postupak protiv četiri trgovinska lanca: Komisiji bile sumnjive cene nekih proizvoda
    Foto: Pixabay

     

    Komisija za zaštitu konkurencije postupak je pokrenula protiv trgovinskih lanaca Delhaize Serbia, Mercator-S, Univerexport i DIS, te sprovela nenajavljeni uviđaj u njihovim prostorijama.

     

    Prema javno dostupnim podacima iz finansijskih izveštaja koje objavljuje Agencija za privredne registre, ovi trgovinski lanci ukupno čine preko 50 odsto tržišta maloprodaje na teritoriji Republike Srbije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Menja se osnivački akt preduzeća: Direktoru JKP „Pijace i parkinzi“ uz platu i stimulacija

     

    Komisija je saopštila da je tokom više meseci praćenja kretanja cena za 35 izabranih proizvoda konstatovala da su u maloprodajnim lancima njihove cene bile identične.

     

    Nakon toga, Komisija je za 45 proizvoda tokom avgusta upoređivala cene kod stranaka u postupku, uz dodatak još jednog maloprodavca, i došla do određenih zaključaka.

     

    Između ostalog, utvrđeno je da je u periodu od aprila 2023. do marta 2024. porast cena u maloprodaji bio skoro duplo veći od inflatornih pritisaka, kao i da je u periodu od 2016. do 2023. konstatovan značajan rast prihoda i bruto marži, odnosno profitabilnosti posmatranih učesnika na tržištu, što potvrđuju i podaci o njihovoj poslovnoj dobiti.

     

    „U periodu višemesečnog praćenja, od aprila do septembra ove godine, redovne cene osam proizvoda (mleko, jogurt, ulje, brašno, šećer, jaja, kafa i banane) kod svih posmatranih maloprodavaca su bile iste ili slične, uz različite uslove nabavke. Takođe, vrednost potrošačke korpe koja sadrži 45 odabranih proizvoda neznatno se razlikuje između stranaka u postupku, dok je znatno niža u maloprodajnom objektu koji ima najnepovoljnije komercijalne uslove nabavke“, saopštila je Komisija za zaštitu konkurencije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Pre više od dve decenije zatvoren je McDonald’s u Zrenjaninu, sada se vraća u naš grad

     

    Komisija je navela da je na osnovu svega utvrđenog osnovano pretpostavila da su pokazatelji konstatovani na tržištu maloprodaje rezultat odsustva međusobnog konkurentskog pritiska posmatranih maloprodavaca, odnosno da su navedena društva zaključila restriktivni sporazum.

     

    „To je utvrđeno naročito na osnovu toga što je kod posmatranih proizvoda jedini oblik cenovna konkurencija, koja u uslovima istih redovnih, pa i istih akcijskih cena izostaje u potpunosti“, dodaje se u saopštenju.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija