• Najvažnija turistička mesta u Srbiji i posete turista: Zrenjanina ni na vidiku

    Iako nadležni u Zrenjaninu često govore o turistima koji posećuju naš grad i okolinu, nikada ne saopštavaju detaljnije podatke o njima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Najvažnija turistička mesta u Srbiji i posete turista: Zrenjanina ni na vidiku
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Javnost u Zrenjaninu uskraćena je za zvanične informacije koliko turista, u pravom smislu te reči, godišnje poseti grad na Begeju, odakle dolaze, koliko turističkih noćenja se zabeleži, šta je to što ih najviše privlači u ovu sredinu…

     

    Za to vreme, dobijamo redovne podatke o turističkom prometu, odnosno dolascima i noćenjima gostiju u nekim drugim mestima u Srbiji.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Imate li neke planove za vikend? Prognoza kaže da će nam vreme ići naruku

     

    Kada je reč o Vojvodini, na spisku gradova koji su obuhvaćeni analizama Republičkog zavoda za statistiku (RZS) nalaze se Novi Sad, Subotica, Sombor, Vršac, pa čak i Bečej, ali ne i Zrenjanin.

     

    Zrenjanina nema ni na vidiku ni u izveštaju o trendovima u drugom kvartalu ove godine, koji je izradio RZS.

     

    U rubrici o najvažnijim turističkim mestima piše da u ovu kategoriju spadaju Beograd, sa 1,7 miliona noćenja turista u prvih šest meseci ove godine, i veći gradovi kao što su Novi Sad, Niš i  Subotica.

     

    Većinu posetilaca Beograda činili su strani turisti (85,6 odsto). Slična situacija zabeležena je i u Novom Sadu (strani turisti 71,9 odsto), dok su domaći turisti činili neznatnu većinu u Nišu i Subotici.

     

    U banjskim mestima, u prvoj polovini godine, ostvareno je oko 1,1 milion noćenja, što je 8,4 odsto više nego u istom periodu 2023.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Aktuelna hidrološka situacija: Hitnom sastanku prisustvovao i gradonačelnik Zrenjanina

     

    Turisti su većinom bili iz Republike Srbije (83,5 odsto), a najposećenija je bila Vrnjačka Banja, sa 279,3 hiljade posetilaca. Zatim slede Sokobanja (205,7 hiljada), Banja Vrdnik (104,7 hiljada), Lukovska Banja (76,2 hiljade) i ostale banje.

     

    Iako je Banja „Rusanda“ iz Melenaca obuhvaćena ovim statističkim podacima, ona se nalazi pri samom dnu po broju turističkih poseta i noćenja, tako da u poslednjem izveštaju pojedinačno nije ni navedena.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija