• „Naftagas-montaža“ je nekad bila gigant: Firma odavno u stečaju, na računu ostala sića

    Stečaj u preduzeću „Naftagas-montaža“ jedan je od najdugovečnijih stečajnih postupaka na teritoriji grada Zrenjanina. Otvoren je još 16. juna 2010. a ni posle punih 14 godina ne nazire mu se kraj.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    „Naftagas-montaža“ je nekad bila gigant: Firma odavno u stečaju, na računu ostala sića
    Foto: Pixabay

     

    Stečajna upravnica preduzeća „Naftagas-montaža“ Jelica Vukolić je u svom kvartalnom izveštaju, za period od 1. aprila do 30. juna ove godine, navela da su u tom periodu otpisana potraživanja stečajnog dužnika od „Smederevke“ iz Beograda, po osnovu presude Privrednog suda u Beogradu, koja je potvrđena pred Privrednim apelacionim sudom, i na osnovu odluke Odbora poverilaca da se ne podnese revizija na tu sudsku presudu.

     

    Vukolić je saopštila da je na kraju izveštajnog perioda na računu „Naftagas-montaže“ bilo 209.529 dinara, kao i da potraživanja ovog propalog preduzeća iznose 3,2 miliona dinara. U izveštaju je istaknuto i da vrednost neprodate nepokretne imovine iznosi 22,4 miliona dinara.

     

    „Naftagas-montaža“ je nekada bila najveća domaća firma za proizvodnju i montažu magistralnih gasovoda. Zrenjaninski montažeri su izgradili oko osam hiljada kilometara magistralnih gasovoda i naftovoda u zemlji i inostranstvu. Međutim, uspešno poslovanje je dovedeno u pitanje još pre nekoliko decenija, kada su počeli sukobi između radnika i rukovodstva zbog plata, dnevnica i drugih problema.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ovog meseca navršilo se 14 godina otkako je Zrenjaninska industrija piva otišla u stečaj

     

    Usledile su učestale smene direktora, prekidi rada i štrajkovi, što je kulminiralo lošim poslovnim rezultatima i gomilanjem dugova. Poverioci su u međuvremenu „počistili“ mašinski park i fabrički krug, u kome danas nema nijedne teške mašine niti uređaja za montažu cevovoda. Pored poslovnih partnera, firmu su napustili i njeni radnici.

     

    Govorilo se da je „Naftagas-montaža“ jedno od retkih preduzeća čija su potraživanja bila veća od dugova, zbog sudskog spora sa beogradskom „Smederevkom“. Posle desetogodišnjeg suđenja sa tim akcionarskim društvom, zrenjaninsko preduzeće dobilo je 2001. godine spor vredan oko šest miliona tadašnjih nemačkih maraka, ali iz čudnih razloga taj novac nije uspelo da naplati.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Tražite li posao u Zrenjaninu? Možda vam odgovara baš neki od ovih

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija