• Dve osobe sa invaliditetom uz pomoć subvencija pokrenule sopstveni biznis

    Na evidenciji zrenjaninske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) nalazi se 427 osoba sa invaliditetom sa područja Srednjobanatskog okruga, od čega 289 na teritoriji grada Zrenjanina.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Dve osobe sa invaliditetom uz pomoć subvencija pokrenule sopstveni biznis
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Među 289 nezaposlenih osoba sa invaliditetom u Zrenjaninu je 121 žena, dok su prema stručnoj spremi najbrojniji oni sa završenom srednjom školom, a zatim nekvalifikovani radnici. Na evidenciji je i pet osoba sa fakultetskom diplomom.

     

    U zrenjaninskoj Filijali za zapošljavanje kažu da su u u prethodnom periodu posredovali u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, i to uglavnom na radnim mestima krojača, pomoćnih radnika u proizvodnji, pomoćnih kuvara, kurira, administrativnih radnika, knjigovođa i gerontodomaćica.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Na listi „Sto naj… privrednih društava“ i kompanije iz Zrenjanina i okoline

     

    „Jedna od aktivnih mera je i program samozapošljavanja, pa su dve osobe sa pomenutim statusom pokrenule privatni biznis. Ovaj program podrazumeva veće subvencije od onih koje su namenjene ostalim nezaposlenima. Subvencije za osobe sa invaliditetom su tako iznosile 330.000 dinara“, objašnjavaju u NSZ u Zrenjaninu.

     

    U ovoj ustanovi podsećaju da je, prema Zakonu o zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom, uvedena obaveza zapošljavanja tih osoba u firmama u kojima radi više od 20 radnika.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zrenjaninka govorila na Nedelji mira u Ženevi i odande poslala snažnu poruku

     

    Ustanovljen je i kvotni sistem, prema kojem preduzeća u kojima je zaposleno 20 do 49 radnika moraju da imaju jednu zaposlenu osobu sa invaliditetom, dok su poslodavci koji imaju 50 i više radnika obavezni da među njima imaju i dve osobe sa invaliditetom, te na svakih sledećih 50 zaposlenih još jednu osobu iz te populacije.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija