• Država planira da u tri preduzeća iz Zrenjanina sprovodi centralizovano vlasničko upravljanje

    Vlada Srbije je novom uredbom regulisala mogućnost da javna preduzeća promene pravnu formu u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Država planira da u tri preduzeća iz Zrenjanina sprovodi centralizovano vlasničko upravljanje
    Foto: zrenjaninski.com

     

    Zakonom o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije predviđeno je centralizovano vlasničko upravljanje u skladu sa određenim ciljevima, poput očuvanja nacionalnih i strateških interesa, očuvanja tržišta i zaštite potrošača, održivog upravljanja životne sredine…

     

    Na spisku preduzeća koje je Vlada Srbije pobrojala u novoj uredbi nalaze se 42 preduzeća od nacionalnog interesa, 75 preduzeća od posebnog interesa i još 15 u kojima država ima manjinski udeo u vlasništvu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Tri aktuelna oglasa za posao: Traže se radnici za rad u Zrenjaninu i okolini

     

    Na tom spisku su se našla i tri preduzeća iz Zrenjanina.

     

    U kategoriji preduzeća u većinskom državnom vlasništvu od nacionalnog i strateškog interesa našlo se i Vodoprivredno privredno društvo „Srednji Banat“ iz Zrenjanina, registrovano kao društvo s ograničenom odgovornošću.

     

    VPD „Srednji Banat“, inače, pre četiri godine bilo je predviđeno za privatizaciju. Međutim, ono se i dalje nalazi u državnom vlasništvu.

     

    U kategoriji društva kapitala od posebnog interesa je i preduzeće za proizvodnju obuće i za profesionalnu rehabilitaciju i zapošlјavanje osoba sa invaliditetom „Stil“ iz Zrenjanina.

     

    Kao društvo kapitala od posebnog interesa na spisku je Polјoprivredna stručna služba Zrenjanin.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Država prodaje nekretnine u srednjem Banatu: Objekat od 131 kvadrat za 3.551 evro

     

    „Politikom državnog vlasništva utvrđuju se svrha i ciljevi centralizovanog vlasničkog upravljanja i unapređenje korporativnog upravljanja u društvima kapitala, kao i način sprovođenja politike državnog vlasništva u društvima kapitala“, piše u Zakonu o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije.

     

    Takođe, piše i da se centralizovano vlasničko upravljanje sprovodi preko ministarstva nadležnog za poslove privrede i to „kroz praćenje i unapređenje sistema vlasničkog i korporativnog upravljanja u društvima kapitala, donošenje hitnih mera u slučaju poremećaja u poslovanju društava kapitala i vršenje drugih poslova od značaja za vlasničko upravljanje, uključujući i saradnju sa ostalim ministarstvima i drugim državnim organima“.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija