• Braunfild lokacije u gradu: Napušteni ili nedovoljno iskorišćeni objekti čekaju investitore

    Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, usvojenim ove nedelje u Skupštini Srbije, predložena je izrada registra braunfild lokacija. Njega bi trebalo da vodi nova institucija – Agencija za prostorno planiranje i urbanizam.   To ne bi bio prvi put da država pokušava da prebroji i „aktivira“ braunfild lokacije u Srbiji, odnosno mesta na […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Braunfild lokacije u gradu: Napušteni ili nedovoljno iskorišćeni objekti čekaju investitore

    Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, usvojenim ove nedelje u Skupštini Srbije, predložena je izrada registra braunfild lokacija. Njega bi trebalo da vodi nova institucija – Agencija za prostorno planiranje i urbanizam.

     

    To ne bi bio prvi put da država pokušava da prebroji i „aktivira“ braunfild lokacije u Srbiji, odnosno mesta na kojima se nalaze napušteni ili nedovoljno iskorišćeni objekti. U predlogu izmena Zakona o planiranju i izgradnji one su definisane kao „lokacije industrijskih i komercijalnih sadržaja koje se ne koriste u dužem vremenskom periodu, a imaju potencijal za urbanu obnovu“.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Poljoprivredno gazdinstvo Halai iz Zrenjanina objavilo konkurs za zapošljavanje

     

    Na teritoriji Srbije nalazi se veliki broj ovakvih objekata koji su delovi nekadašnjih kombinata, industrijskih zona i ugašenih društvenih preduzeća na dobrim mestima, često u centru grada. Detaljnu analizu braunfild lokacija još pre sedam godina je uradila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). U analizi su, kao braunfild lokacije, navedena i nehigijenska naselja, neuređena rečna priobalja i neiskorišćeni objekti javnih ustanova. Sačinjena je i baza investicionih lokacija Razvojne agencije Srbije, u kojoj može da se pronađe 540 braunfild lokacija u brojnim gradovima.

     

    U bazi 17 lokacija u Zrenjaninu

     

    U toj bazi je i 17 braunfild lokacija u Zrenjaninu. Možda najpoznatija jeste bivša Fabrika tepiha “Proleter”, koja je posle privatizacije nazvana TVB, odnosno „Tepisi Velikog Bečkereka“. Na sajtu Razvojne agencije Srbije piše da ova lokacija ima čak deset objekata, ukupne površine 49.581 kvadrat, koji se nalaze na zemljištu površine 250.000 kvadratnih metara. Fabrički kompleks se nalazi na putu za Srpsku Crnju. Prilazni put je širine šest metara, sa Temišvarskog druma.

     

    Tu je i nekadašnja Fabrika šešira „Begej“. Na parceli od 6.735 kvadrata nalazi se osam objekata, ukupne površine 10.000 metara kvadratnih. Poslovni prostor je smešten na obali Begeja, između gradskog parka, sportske hale i centra Zrenjanina. U okviru kompleksa su dve trafo stanice, kao i podstanica za gas. U tom poslovnom kompleksu je nekad bila Fabrika šešira „Begej“ u kojoj je u jednom momentu radilo više od 800 radnika.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Carlsberg nagrađuje reciklere vikendom u Buzzoffski kućici

     

    Na sajtu je kao braunfild lokacija označena i nekadašnja Duvanika, uz napomenu da je objekat slobodan, u dobrom stanju i namenjen samo za prodaju. Na parceli od 18.136 kvadrata nalaze se četiri objekta, površine nešto više od 10.000 kvadrata.

     

    Braunfild lokacija je, pored ostalih, i zgrada nekadašnje tekstilne industrije „Sloga“ od 3.000 kvadrata.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija